Ενόψει διακοπών


Ναι, έφτασε η ώρα των καλοκαιρινών διακοπών κι εσείς, ενώ είστε ήδη με το ένα πόδι στο γραφείο και το άλλο στη θάλασσα, έχετε άγχος. «Μήπως έχω αφήσει πολλές εκκρεμότητες;», «Μήπως χρειαστούν κάτι στη δουλειά και δεν μπορεί να βοηθήσει κάποιος άλλος;», «Μήπως δεν βρίσκουν τα αρχεία που χρειάζονται για τα projects;». Για να μην πάρετε όλες αυτές τις σκέψεις μαζί σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε καλύψει τα παρακάτω σημεία και πάρτε το πλοίο των διακοπών χωρίς τα βάρη της καθημερινότητας…

  1. Αναθέστε αρμοδιότητες όπου μπορείτε. Απλά επειδή πρέπει να γίνει κάτι, δεν σημαίνει ότι πρέπει πάντα να γίνεται από εσάς. Προσπαθήστε να μην πανικοβληθείτε εάν ο όγκος της δουλειάς είναι μεγάλος και μοιράστε κάποια κομμάτια και σε άλλους. Το διάστημα πριν από τις διακοπές μπορεί να είναι πολύ φορτωμένο, αλλά αξίζει τον κόπο.
  1. Αφήστε σημειώσεις σε όποιον θα σας καλύψει. Μια λίστα που θα βοηθήσει αυτόν που σας αντικαθιστά είναι πολύ χρήσιμη. Μην ενθαρρύνετε όμως τη συχνή επικοινωνία μαζί σας όσο θα λείπετε. Μην ξεχνάτε ότι πρέπει κι εσείς να ξεκουραστείτε. Είστε σε διακοπές!
  1. Βεβαιωθείτε ότι η ομάδα σας έχει όλα όσα χρειάζεται για να συνεχίσει. Δώστε πρόσβαση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και στα αρχεία σας στα μέλη της ομάδας, όταν εσείς βρίσκεστε μακριά. Βεβαιωθείτε ότι σε περίπτωση που χρειαστούν κάτι, θα μπορούν να το ελέγξουν μόνοι τους.
  1. Μην αγχώσετε αυτόν που θα αναλάβει τα καθήκοντά σας. Εντάξει, μπορεί να μην κάνει αυτά που πρέπει ακριβώς όπως εσείς, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα τα κάνει χειρότερα. Δείξτε του εμπιστοσύνη και εξηγήστε του όσο καλύτερα μπορείτε αυτά που πρέπει να αναλάβει κατά την απουσία σας.
  1. Τακτοποιήστε το περιβάλλον εργασίας σας πριν φύγετε. Καθαρίστε το γραφείο σας από χαρτιά και αφήστε το τακτοποιημένο. Σκεφτείτε ότι όταν θα γυρίσετε από τις διακοπές, θα είναι πολύ καταθλιπτικό να βρεθείτε μπροστά σε ένα χάος από χαρτιά και να προσπαθείτε να βάλετε μια τάξη.
  1. Σημειώστε τυχόν εκκρεμότητες για την επιστροφή σας. Πριν φύγετε, κάντε μια λίστα με τα πράγματα που πρέπει να κάνετε όταν επιστρέψετε. Αυτό θα σας δώσει μια ώθηση για να μπορέσετε να ξεκινήσετε πάλι πιο εύκολα, μετά τις διακοπές σας.
  1. Απενεργοποιήστε. Τελευταίο και σημαντικό: αποσυνδέστε τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το τηλέφωνό σας, έτσι ώστε να μην μπαίνετε στον πειρασμό να τα τσεκάρετε κάθε τρεις και λίγο όταν βρίσκεστε σε διακοπές. Μην ανησυχείτε, θα είναι εκεί όταν επιστρέψετε. Αν κάτι συμβεί, θα σας πάρουν τηλέφωνο – να είστε σίγουροι για αυτό.

Καλές διακοπές!

 

Της Μίας Κόλλια

Copyright: www.shutterstock.com


Ενόψει διακοπών

Leave a Reply