Εργασία – Ύπνος 1-0


 

Τα τελευταία χρόνια, έχει υπάρξει ένα αυξανόμενο επιστημονικό ενδιαφέρον για τις επιπτώσεις του ύπνου στις σχέσεις και συμπεριφορές στον χώρο εργασίας. Κι ενώ υπάρχουν πολλά ακόμα να μάθουμε, το βασικό συμπέρασμα είναι ένα: ο κακός ύπνος μπορεί να επηρεάσει και να υπονομεύσει την ατομική και ομαδική συμπεριφορά στον χώρο εργασίας.

Συναισθηματική αστάθεια: Η έλλειψη ύπνου μάς κάνει πιο ευέξαπτους και μειώνει την ικανότητα σωστής κρίσης. Δυσκολευόμαστε να διαχειριστούμε καταστάσεις και εμφανίζουμε λιγότερο θετικές αντιδράσεις, με συνέπεια να μην μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους της εργασίας μας. Επίσης γινόμαστε πιο ευάλωτοι στο στρες και δεν είμαστε σε θέση να το διαχειριστούμε, όταν εμφανιστεί.

Ενσυναίσθηση: Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την ικανότητά μας να επεξεργαστούμε συναισθηματικές πληροφορίες, δηλαδή να μετρήσουμε με ακρίβεια τα συναισθήματα των άλλων. Όταν μας λείπει ύπνος, είμαστε λιγότερο εναρμονισμένοι με το πώς αισθάνονται οι άλλοι. Στον χώρο εργασίας, η έλλειψη ενσυναίσθησης, βασικού συστατικού της συναισθηματικής νοημοσύνης, έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ομαδική εργασία, τη συνεργασία και την εμπιστοσύνη. Έτσι είναι πιο πιθανόν να δημιουργηθούν περισσότες συγκρούσεις όχι μόνο στο καθαρά εργασιακό πλαίσιο αλλά και στις προσωπικές σχέσεις των εργαζομένων.

Αυτο-αντίληψη: Δεν είναι μόνο τα συναισθήματα των άλλων που χάνουμε την ικανότητα να καταλαβαίνουμε όταν μας λείπει ύπνος. Μειώνεται και η αντίληψη για τον ίδιο μας τον εαυτό. Μην μπορώντας να εκτιμήσουμε ακριβώς τις δυνάμεις μας, πέφτουμε ευκολότερα σε λάθη, δεν έχουμε την απαιτούμενη αυτοσυγκέντρωση και επηρεάζεται αρνητικά η απόδοσή μας. Επίσης είναι πιθανόν να πάρουμε μια ριψοκίνδυνη απόφαση που υπό κανονικές συνθήκες θα τη μετράγαμε περισσότερο.

Ομαδική εργασία: Σύμφωνα με έρευνες, η στέρηση ύπνου βλάπτει την ομαδική εργασία όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων από μια ομάδα, την ακρίβεια και την επίλυση προβλημάτων. Μάλιστα μελέτη του Πανεπιστημίου Clemson των ΗΠΑ εντόπισε ότι το αποτέλεσμα μιας ομάδας όπου οι εργαζόμενοι που την αποτελούσαν υποφέρουν από αϋπνία είχαν χαμηλότερες επιδόσεις από ό,τι τα άτομα που εργάζονται χωριστά.

 

Πηγή: The Huffington Post (http://www.huffingtonpost.com/dr-michael-j-breus/the-social-and-behavioral-costs-of-sleeplessness-to-the-workplace_b_9443162.html)

 

Της Μίας Κόλλια

Copyright: shutterstock.gr


Εργασία – Ύπνος 1-0

Leave a Reply