5 Τρόποι να «κλείσει την κάνουλα» του Turnover


 

Τόσο τα τμήματα Ανθρώπινου Δυναμικού, όσο και συγκεκριμένα της Στελέχωσης Προσωπικού, γνωρίζουν πόσο μεγάλη αξία έχει να μπορείς να κρατήσεις έναν εργαζόμενο στον οργανισμό από το να χρειάζεται διαρκώς να αναζητάς εκ νέου εργαζομένους. Παρ’ όλα αυτά οι εταιρείες δείχνουν να νοιάζονται περισσότερο για τις πρακτικές στελέχωσης που εφαρμόζουν, παρά για τους τρόπους που θα κρατήσουν το προσωπικό τους.

 

Το παραπάνω επιβεβαιώνεται αν σκεφτεί κανείς πόσα προβλήματα στον εργασιακό χώρο συμβάλλουν στην αύξηση του ποσοστού turnover. Για την ακρίβεια, στατιστικά στο εξωτερικό για ατυχήματα στον εργασιακό χώρο, δείχνουν ένα γενναίο 80%, όπου μεγάλο μέρος του αφορά όχι μόνο σε επισκέψεις στον γιατρό αλλά και σε καταστάσεις όπως το στρες. Και μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις αυτού, να οδηγούν σε ψυχολογικές και σωματικές διαταραχές. Αν δε, συνδέσουμε αυτές τις περιπτώσεις σε δηλωμένες από τους εργαζόμενους ασθένειες και απουσίες από τον χώρο εργασίας, αντιλαμβανόμαστε πώς αυτό το ποσοστό αντικατοπτρίζεται εν τέλει, σε χαμηλή παραγωγικότητα και αφοσίωση στα καθημερινά καθήκοντά τους. Έτσι, καταλήγουμε σε ένα ποσοστό 50% των εργαζομένων να επιλέγει κατά βούληση να παραιτηθεί, το οποίο κοστίζει στις εταιρείες μέχρι και 20% από τον μισθό ενός εργαζόμενου.

 

Το τελευταίο επεισόδιο αυτής της ιστορίας γράφεται όταν τελικά οι εργαζόμενοι μιας εταιρείας προτιμούν, προκειμένου να αποφύγουν μια δύσκολη, δυσκίνητη και ίσως αφόρητη για αυτούς εταιρική κουλτούρα, να μετακινηθούν σε μια άλλη εταιρεία, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει δεχθούν μια σημαντική μείωση στον μισθό τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στο εξωτερικό, 42% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα έκαναν μεταγραφή σε μια εταιρεία με πολύ πιο άνετη για αυτούς κουλτούρα, ακόμα κι αν αυτό σήμαινε 10% μείωση στον μισθό που είχαν συνηθίσει για να ανταποκρίνονται στα καθημερινά τους έξοδα διαβίωσης.

 

Αν λοιπόν, αναζητάτε να «κλείσετε την κάνουλα» του turnover, και να αυξήσετε τα ποσοστά διατήρησης του προσωπικού σας, η λύση βρίσκεται στα σπλάχνα και την εταιρική κουλτούρα της επιχείρησής σας, όχι απαραίτητα στην στελέχωση νέων εργαζομένων.

 

 1. Διαμορφώστε τον χώρο εργασίας σε πιο άνετο περιβάλλον.
  Ο εργασιακός χώρος ελκύει τους εργαζομένους σας να περνούν άνετα το χρόνο τους εκεί; Τα γραφεία και οι καρέκλες είναι αρκετά εργονομικά; Μήπως η δομή των γραφείων σε μικρούς θαλάμους, προσδίδουν μια αίσθηση απομόνωσης και περιορίζουν τη δημιουργικότητα; Το ψυγείο της κουζίνας εξυπηρετεί τις ανάγκες του προσωπικού που αντιστοιχεί; Η ένταση από τα φώτα βοηθούν κατά τη διάρκεια της εργασίας;
  Ένα μεγάλο μέρος της άνεσης των εργαζομένων αφορά μικρές αλλά εξαιρετικά σημαντικές αλλαγές. Είναι πολύ δύσκολο για κάποιον να μπορεί να εργαστεί σε έναν χώρο που του δημιουργεί δυσφορία.
 2. Προσθέστε «ευελιξία» στη ζωή του γραφείου 😉
  Ευέλικτες συνθήκες έχουν αποδείξει σε ποσοστό 55% ότι συμβάλλουν ιδιαίτερα στην ικανοποίηση των εργαζομένων. Οι εποχές έχουν αλλάξει – το ίδιο και οι ανάγκες των συνθηκών εργασίας αλλά και οι απαιτήσεις των εργαζομένων. Αν κάποιος χρειάζεται 2 ώρες το πρωί για να τακτοποιήσει τις προσωπικές τους ανάγκες και να πάει τα παιδιά του στο σχολείο, δώστε του αυτή την πολυτέλεια. Σύμφωνα με έρευνες, 38% των εργαζομένων παραμένουν στην εργασία τους εξαιτίας του ευέλικτου ωραρίου που αυτή τους προσφέρει.
 3. Ας τους αφήσουμε να ακουστούν!
  Είναι εξίσου μεγάλης σημασίας να μην αναθέτουμε μόνο ευθύνες στους εργαζόμενους και συνέπειες για τις πράξεις τους, αλλά και να ακούμε αυτά που έχουν να πουν. Όχι μόνο όσον αφορά στις απόψεις τους, αλλά και στην κριτική που έχουν να ασκήσουν για όσα γίνονται μέσα σε έναν οργανισμό. Μια λάθος ενέργεια, π.χ. μπορεί να κρύβει παραπάνω από έναν υπευθύνους κι ίσως έχει νόημα να βρεθεί η αιτία στα πλαίσια της ομάδας που εργάστηκε πίσω από αυτήν, ή ακόμα και στην κουλτούρα του ίδιου του οργανισμού.
 4. Προωθήστε την κουλτούρα της Ομαδικής Μάθησης
  Η πρόοδος επιτυγχάνεται μόνο αν «σηκώσουν τα μανίκια» όλοι όσοι χρειάζεται να εμπλακούν κι ιδιαίτερα αν αυτό λάβει χώρα στα πλαίσια ομαδικής εργασίας. Στόχοι που μπορούν να επιτευχθούν τόσο από έναν εργαζόμενο, όσο και από περισσότερους, μπορούν να δώσουν σημαντικά μαθήματα στο προσωπικό και να αναδείξουν τα ταλέντα και τις δυνατότητές τους. Πόσο μάλλον αν καταφέρει ένα τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού να αποδείξει ότι οι λύσεις, τις περισσότερες φορές, κρύβονται στις δυνατότητες των πολλών ή των άλλων μέσα σε μια εταιρεία. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε το προσωπικό να δει ευκολότερα την «μεγαλύτερη εικόνα», να επιλύσει τις απορίες και τα σκοτεινά σημεία της καθημερινότητας των ρόλων και να αυξήσει έτσι την ικανοποίησή του στην εργασία.
 5. Δημιουργήστε ένα ίσο περιβάλλον.
  Δυστυχώς, η Ελλάδα πάσχει αρκετά στις εταιρείες της, όσον αφορά στην ισότητα στο εργασιακό περιβάλλον. Καθημερινά, «δίνονται αρκετές ευκαιρίες» σε εργοδότες και εργαζόμενους να ασκούν κριτική και να κάνουν διακρίσεις βάσει εθνικότητας, φύλου, θρησκείας, κ.ο.κ.. Τίποτα δεν συγκρίνεται με τη δυσφορία που μπορεί να νοιώσει ένας εργαζόμενος από μια τέτοια διάκριση, τη στιγμή που θέλει και προσπαθεί να προσφέρει σε έναν οργανισμό μέσα από την εργασία του. Είναι σημαντικό, στις προαγωγές που θα δοθούν ή ακόμα και κατά τη διαδικασία της στελέχωσης, να τεθούν σωστές δομές και να επικοινωνηθεί η βαρύτητα που έχει αποφασιστεί από έναν οργανισμό, σχετικά με την κουλτούρα της ισότητας.

 

 

…άλλωστε, ο σεβασμός, ο επαγγελματισμός και η υποστήριξη είναι χαρακτηριστικά που αναζητά κάθε εργαζόμενος σε μια εταιρική κουλτούρα, ώστε να επιθυμεί να εργαστεί με ζήλο κι αφοσίωση.

 

Της ‘Εθελ Αγγελάτου

Copyright: www.shutterstock.com


5 Τρόποι να «κλείσει την κάνουλα» του Turnover

Leave a Reply