5 καθημερινές συνήθειες των εξαιρετικά πετυχημένων ανθρώπων

succesful habits
Η επιτυχία είναι μία υποκειμενική έννοια.

Της Μίας Κόλλια,

Για τους περισσότερους ανθρώπους συνδέεται με την επαγγελματική καταξίωση, την οικονομική αποκατάσταση και ασφάλεια που αυτή συνεπάγεται, καθώς και έναν κύκλο ανθρώπων που μας παρέχει αγάπη, προστασία και υποστήριξη. Πιο συγκεκριμένα, θα έλεγε κανείς ότι ως επιτυχία ορίζεται η ικανοποιητική επίτευξη των στόχων του καθενός. 

Για κάποιους από εμάς ίσως τα παραπάνω να ακούγονται απλά ή και αυτονόητα αλλά η πραγματικότητα είναι ότι πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να κατακτήσουν τα προσωπικά τους επίπεδα επιτυχίας. Συζητώντας με ανθρώπους που έχουν καταφέρει να κατακτούν  συστηματικά τους στόχους τους, έχουμε καταλήξει ότι υπάρχει ένας κοινός τόπος. Το κλειδί της επιτυχίας φαίνεται να είναι το να θέτουμε τους σωστούς στόχους και να τους κυνηγάμε με συστηματικότητα και συγκέντρωση.

Παρακάτω παραθέτουμε 5 καθημερινές συνήθειες, κοινές στους επιτυχημένους ανθρώπους.

1. Η επιτυχία αυτή κάθε αυτή δε πρέπει να είναι η μοναδική μονάδα μέτρησης της προσωπικής μας αξίας.

«Εάν δεν πτωχεύσεις δύο φορές δεν είσαι επιτυχημένος επιχειρηματίας», λέει ένα γνωμικό. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι σαν άνθρωποι έχουμε πάνω από έναν ρόλο στη διάρκεια στη ζωή μας. Ο ρόλος του επαγγελματία ή του επιχειρηματία είναι ένας από αυτούς και δεν είναι ούτε ο μόνος ούτε καν ο βασικός που ορίζει την προσωπική μας αξία. Ειδικά στον κλάδο της επιχειρηματικότητας, ερχόμαστε αντιμέτωποι με ρίσκα σε καθημερινή βάση, με κάποια από αυτά να είναι πολύ μεγάλα και καθοριστικά για την επιτυχία μας, επαγγελματική και οικονομική. Εάν αυτή η επιτυχία, καθορίζει μονοσήμαντα το ποιοι είμαστε, το στρες που θ μας καταβάλει τη στιγμή που πρέπει να πάρουμε καίριές αποφάσεις θα είναι αβάσταχτο και είναι πολύ πιθανό να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. 

2. Η αέναη αναζήτηση της εποικοδομητικής κριτικής.

Η αναζήτηση, αποδοχή και σωστή «ενσωμάτωση» της εποικοδομητικής κριτικής είναι τάση στις αρχές του σύγχρονου μάνατζμεντ και ενώ οι περισσότεροι επαγγελματίες διατείνονται ότι τη διαχειρίζονται επιτυχημένα, η πραγματικότητα απέχει πολύ. Το πρώτο βήμα για να θερίσουμε τους καρπούς της εν λόγω πρακτικής είναι η κατανόηση ότι πρόκειται για κριτική και ως τέτοια είναι εν γένει δυσκολοχώνευτη. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να ακούσουμε απόψεις σκληρές και αρνητικές και να τις αναλύσουμε με καθαρό μυαλό, χωρίς συναισθηματισμούς και εγωισμό. Το δεύτερο βήμα είναι η σωστή και στρατηγική επιλογή των ατόμων από τα οποία θα λάβουμε σχόλια ανάλογα με το θέμα, έτσι ώστε να έχουμε εικόνα της άποψης όλων των εμπλεκόμενων. Υφιστάμενοι, προϊστάμενοι, πελάτες και συνεργάτες είναι οι πιθανοί κριτές μας και όλοι μπορεί να φανούν χρήσιμοι. Τέλος, ειδικά για όσους από εμάς εμπλεκόμαστε στην επιχειρηματικότητα είναι σημαντικό να έχουμε κατανοήσει ότι η τελική απόφαση είναι δική μας, καθώς εμείς αναλαμβάνουμε το ρίσκο και τις συνέπειες της.

3. Θετική σκέψη.

Η εργασιακή καθημερινότητα μπορεί να είναι από εξαιρετικά παραγωγική και δημιουργική, με αποτέλεσμα να μας προκαλεί δυνατά συναισθήματα ευφορίας, μέχρι πολύ σκληρή και σκοτεινή, με αποτέλεσμα να προκαλεί ισχυρά συναισθήματα άγχους. Μία πολύ αποτελεσματική πρακτική είναι τη στιγμή που αρχίζει το μυαλό μας να αναπτύσσει μία αρνητική σκέψη, συνειδητά και με ψυχραιμία να την αντικαθιστούμε, αδρανοποιώντας την, με την αντίστροφη θετική και να επαναλαμβάνουμε την τελευταία δυνατά τρεις φορές. Η πρακτική αυτή βοηθάει το μυαλό μας να επαναπρογραμματίζεται προς τη θετική σκέψη και να μειώνει τα επίπεδα στρες.

4. Έντονη σωματική άσκηση η οποία να προάγει την  υγιή ανταγωνιστικότητα μας.

Η καθημερινότητα ενός επιχειρηματία συμπεριλαμβάνει πολλές ώρες δουλειάς, συχνά ταξίδια και πολύ στρες. Είναι πολύ σημαντικό να αφιερώνουμε τον απαραίτητο χρόνο και ενέργεια έτσι ώστε να φροντίζουμε την υγεία μας, άσκηση και διατροφή. Αν και ο χρόνος είναι περιορισμένος πρέπει να συμπεριλάβουμε στο πρόγραμμα ένα σπορ και κατά προτίμηση με αντιπάλους που να είναι καλύτεροι από εμάς έτσι ώστε να εξασκούμε την ανταγωνιστικότητα μας και να έχουμε κίνητρο να βελτιωθούμε.

5. Παραβιάζουμε την ρουτίνα μας σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Η πλειοψηφία των επιτυχημένων ανθρώπων φροντίζουν να δημιουργούν στους εαυτούς τους μικρές καθημερινές προκλήσεις. Αλλάζουν συχνά τις καθημερινές τους διαδρομές, συχνάζουν σε καινούργια στέκια με διαφορετικούς ανθρώπους και μαθαίνουν καινούργια πράγματα, μία τέχνη, ένα άθλημα, ένα νέο είδος άσκησης. Μπορεί να φαίνονται μικρές και ασήμαντες αλλαγές αλλά έχουν πολύ σημαντικά αποτελέσματα ειδικά σε βάθος χρόνου. Η ανανέωση των συνηθειών βοηθάει καθώς μας εκπαιδεύει να είμαστε πιο ευέλικτοι και ανεκτικοί στις αλλαγές.

Photo by Razvan Chisu on Unsplash


5 καθημερινές συνήθειες των εξαιρετικά πετυχημένων ανθρώπων
Tagged on:         

Leave a Reply