8+1 ρυθμίσεις που προβλέπονται για Μάιο και Ιούνιο αν είστε εργοδότες

May June
Εξελίξεις στο κομμάτι των επιχειρήσεων φέρνει το τέλος Απριλίου, με μια δέσμη προβλέψεων που αφορά σε Μάιο και Ιούνιο. Εδώ ό,τι είναι γνωστό μέχρι στιγμής.

1.Παρατείνεται έως 10 Μαΐου η άδεια ειδικού σκοπού που μπορούν να σας ζητήσουν εργαζόμενοι γονείς.

2.Από αρχές Μαΐου θα έχουν τη δυνατότητα οι πληττόμενες επιχειρήσεις να λαμβάνουν δάνεια ύψους έως το 25% του τζίρου τους από τις τράπεζες με εγγύηση του Δημοσίου.

3.Επεκτείνεται η χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και σε επιχειρήσεις που δεν απασχολούν εργαζόμενους ή απασχολούν μέχρι και είκοσι εργαζόμενους, έναντι πέντε που προβλεπόταν μέχρι σήμερα.

4.Οι αιτήσεις για την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους περί των 500 εκατ. ευρώ σε 600.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιόκτητες επιχειρήσεων ολοκληρώνονται την Τρίτη 28 Απριλίου.

5.Θα δοθεί δυνατότητα παράτασης των αναστολών συμβάσεων εργασίας για ακόμη έναν μήνα, μετά τη λήξη του 45ήμερου. Δηλαδή αν έχετε υπαλλήλους σε αναστολή σύμβασης εργασίας, θα μπορείτε να την επεκτείνετε την επεκτείνετε για ένα ακόμα μήνα.

6.Αυτό θα ισχύει για τον Μάιο με ειδική αποζημίωση/ειδικό επίδομα όπως ίσχυε μέχρι τώρα. (Απλώς θυμίζουμε ότι τα 800 ευρώ ίσχυαν για 45 μέρες, άρα τον Μάιο η αποζημίωση θα πάει αναλογικά.)

7.Για τον Ιούνιο εξετάζεται ένα άλλο σχήμα: θα γίνει Σύμπραξη Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για τους μισθούς χιλιάδων εργαζομένων που θα μπουν σε ευέλικτα σχήματα απασχόλησης. Δηλαδή το κράτος θα αποζημιώνει τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα κατά 40-60%.

8.Καθώς θα αποκλιμακώνεται ο κίνδυνος διασποράς και θα «ξεπαγώνουν» σταδιακά κλάδοι της οικονομίας, νέα εργαλεία και πακέτα μέτρων θα τίθενται σε εφαρμογή, με κύριο στόχο να αποφευχθούν όσο γίνεται οι απολύσεις και να περιοριστεί το κύμα ανεργίας.

+1 Αν χρησιμοποιείτε πετρέλαιο θέρμανσης στην επιχείρησή σας, θυμίζουμε ότι επεκτείνεται η περίοδος διάθεσής του έως τις 15 Μαΐου, με μειωμένο συντελεστή.

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash


8+1 ρυθμίσεις που προβλέπονται για Μάιο και Ιούνιο αν είστε εργοδότες

Leave a Reply