Business guru!

business guru
20 συμβουλές για να γίνουμε οι τέλειοι επιχειρηματίες!

Της Μίας Κόλλια

 • Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι ο εαυτός μας 

Ο Richard Branson δηλώνει ότι το μεγαλύτερο κίνητρό του είναι η συνεχής πρόκληση του εαυτού του. Αντιμετωπίζει τη ζωή σαν ένα πανεπιστήμιο διαρκείας όπου έχει την ευκαιρία να μαθαίνει κάτι καινούριο κάθε μέρα.

 • Κάνουμε αυτό που αγαπάμε 

Η επιχειρηματικότητα είναι συναφής με τη συνεχή εργασία. Για τον επιχειρηματία δεν υπάρχει ωράριο, γιορτές ή διακοπές. Δεν υπάρχει ώρα και μέρα που τουλάχιστον ένα μέρος της σκέψης του δεν είναι στην επιχείρηση. Σε αυτές τις συνθήκες ο μόνος τρόπος για να απολαμβάνουμε τη ζωή μας είναι να κάνουμε αυτό που αγαπάμε. Αυτό πιστεύει ο Steve Jobs και εμείς θα συμφωνήσουμε απόλυτα μαζί του.

 • Ρισκάρουμε 

Το ρίσκο είναι έννοια συνυφασμένη με την επιχειρηματικότητα. Ο Jeff Bezos δήλωσε πως το γεγονός ότι προτιμούσε να ρισκάρει την αποτυχία παρά να μετανιώσει επειδή δεν προσπάθησε, υπήρξε ισχυρό κίνητρο στη ζωή του.

 • Άμεση δράση

Ο Walt Disney είπε κάποτε ότι ο πιο εύκολος τρόπος να ξεκινήσουμε είναι να αφήσουμε τα λόγια και να τα κάνουμε πράξεις.

 • Πίστη στον εαυτό μας

Ο Henry Ford είπε ότι  «Είτε πιστεύεις ότι μπορείς είτε πιστεύεις ότι δεν  μπορείς, έχεις πάντα δίκιο!». Όταν πιστεύουμε στον εαυτό μας και στις ικανότητες μας, θα βρίσκουμε πάντα λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν. Όταν πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να καταφέρουμε κάτι, θα βρίσκουμε απλά δικαιολογίες. Ο φόβος υπάρχει πάντα και σε όλους μας αλλά όπως είπε και η Arianna Huffington, «η γενναιότητα απέναντι στους φόβους μας είναι σαν ένας μυς που όσο περισσότερο τον γυμνάζεις, τόσο πιο δυνατός γίνεται».

 • Οι άνθρωποι είναι το παν

 Η συναναστροφή μας με τους κατάλληλους ανθρώπους διαμορφώνει τον χαρακτήρα μας και για αυτόν τον λόγο ωφελεί να επιλέγουμε ανθρώπους που βρίσκονται ήδη εκεί όπου θέλουμε να πάμε, όπως πιστεύει και ο Reid Hoffman, συνιδρυτής της διαδικτυακής πλατφόρμας LinkedIn. Η τάση των καιρών επιβάλει ποιότητα χαρακτήρα και αξίες. Μπορούμε πάντα να εκπαιδεύσουμε ένα καινούριο εργαζόμενο, αλλά εάν δεν ταιριάζει με την υπόλοιπη ομάδα, μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ποιότητα του συνόλου και του αποτελέσματος.

 • Προχωράμε χέρι-χέρι με τους πελάτες μας

Ένα από τα βασικότερα συστατικά της επιτυχίας για έναν επιχειρηματία είναι να γνωρίζει καλά τον πελάτη του - να τον ξέρει καλύτερα από τον ίδιο του τον εαυτό. Σε οποιονδήποτε τομέα και να δραστηριοποιούμαστε, υπάρχει πάντα ένα «προϊόν». Ο στόχος είναι να βρεθεί ο πελάτης που θα είναι διατεθειμένος να καταβάλει το αντίτιμο για να το αποκτήσει. Προκειμένου να επιτύχουμε τον στόχο μας, επιβάλλεται να ξέρουμε ακριβώς ποιος είναι ο πελάτης μας, τι θέλει, πώς το  θέλει, ποια είναι τα παράπονα του και ποια είναι οι σκέψεις για τη βελτίωση.

 • Ξεκάθαρο όραμα και στόχοι

Ο ιδρυτής και γενικός διευθυντής της εταιρείας Tumblr, David Karp, σημειώνει ότι ο επιχειρηματίας έχει ένα όραμα και το πάθος να το υλοποιήσει. Το όραμα μας πρέπει να παραμένει πάντα ξεκάθαρο. Εξίσου ξεκάθαροι πρέπει να παραμένουν και οι τελικοί μας στόχοι, έτσι ώστε να μας κρατάνε σε μια σταθερή τροχιά.

 • Προγραμματίζουμε σωστά την ανεύρεση κεφαλαίου.

Οι σπεσιαλίστες στον χώρο του venture capital, συμβουλεύουν τους νέους επιχειρηματίες να προγραμματίζουν ρεαλιστικά τη συγκέντρωση κεφαλαίου καθώς συνήθως προκύπτει πιο δύσκολο και χρονοβόρο από ότι πιστεύουμε.

 • Προσέχουμε τα έξοδα

Το όραμα, οι στόχοι και το κεφάλαιο είναι αυτά που θα καθορίσουν το πώς διαχειριστούμε τα έξοδα μας. Δεν παρασυρόμαστε σε ανούσιες σπατάλες.

 • Βαθιά γνώση και κατανόηση του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούμαστε

Η σωστή κατανόηση των κανόνων και των ιδιαιτεροτήτων που διέπουν τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται η επιχείρησή μας είναι κομβικής σημασίας για την επιτυχία.

 • Μαθαίνουμε από τα λάθη μας

Η επιχειρηματικότητα είναι μία πρακτική για «γερά στομάχια» και ο επιχειρηματίας πρέπει να κατέχει την αρετή της υπομονής και της επιμονής. Μία λαϊκή ρήση λέει ότι «Δεν είσαι επιχειρηματίας εάν δεν έχεις πτωχεύσει τουλάχιστον δύο φορές στη ζωή σου». Το κλειδί της επιτυχίας είναι να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να προχωράμε.

Photo by Samson on Unsplash


Business guru!
Tagged on:                 

Leave a Reply