ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ – ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

survey covid 19 b2b
Στη νέα μεγάλη έρευνα του kariera.gr σχεδόν 1 στους 2 (47,8%) δηλώνει πως η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζει δουλεύοντας από το σπίτι είναι οι περισπάσεις (συγκάτοικος, σύντροφος, συγγενείς, παιδιά, κατοικίδια κλπ).

Της Μίας Κόλλια,

Το kariera.gr διεξήγαγε τη μεγαλύτερη έρευνα για τις επιπτώσεις του COVID-19 στην εργασιακή ζωή στην Ελλάδα. Η έρευνα διεξήχθη το χρονικό διάστημα 6 με 21 Απριλίου 2020 και το συνολικό δείγμα αποτελείται από 8.581 άτομα.

Ανάμεσα στα άλλα λοιπόν, βλέπουμε πως 1 στους 2 δεν μπορεί να συγκεντρωθεί στο σπίτι. Και όσο και αν η συγκεκριμένη έρευνα έγινε ως επί το πλείστον για υπαλλήλους (B2C δηλαδή), η αλήθεια είναι πως η εργασία από το σπίτι αφορά τους πάντες, σε όποια θέση και αν βρίσκονται.

Πόσο μάλιστα αν κάποιος είναι σε διευθυντική ή διοικητική θέση ή είναι επιχειρηματίας. Αυτό σημαίνει πως θα περνούσε πολύ περισσότερο χρόνο στο γραφείο του από οποιονδήποτε άλλον και μάλιστα πως εκεί, σίγουρα θα δούλευε κεκλεισμένων των θυρών καθώς μόνο οι υπάλληλοι μοιράζονται χώρους με τα γραφεία τους.

Πώς είναι η δουλειά στο σπίτι; Καθώς εδώ και κάποια χρόνια δουλεύω στο σπίτι, μπορώ να σας πω αρκετά πράγματα από προσωπική πείρα.

  • Δεν μπορείς να πείσεις πως δουλεύεις όσο και σε ένα γραφείο.

Ό,τι μα ό,τι και αν κάνεις ή ό,τι και αν πεις, ελάχιστοι δυστυχώς (μάλλον όσοι τραβούν το ίδιο) αντιλαμβάνονται πως όταν είσαι σπίτι και λες ότι δουλεύεις, δουλεύεις. Ιδίως όταν σε παίρνουν τηλέφωνο, μαμάδες ως επί το πλείστον και φίλοι, μιλούν σαν να είσαι σπίτι κάτι που δεν θα έκαναν ποτέ αν σε έπαιρναν στο γραφείο όπου θα το έκλειναν αμέσως αφού σου έλεγαν τι ήθελαν σεβόμενοι την εργασία σου.

Άρα, ο κορωνοϊός που έκλεισε πολλούς εργαζόμενους μέσα, θα «βοηθήσει» σταδιακά στον απαραίτητο σεβασμό καθώς βρίσκονται πολλοί στην ίδια θέση.

  • Όλο και κάποιος κάτι θα σου πει.

Όποιος ζει μαζί σου, όλο και κάτι θα βρει να σου πει, να σου θυμίσει, να σου ζητήσει. Απλώς και μόνον γιατί είσαι εκεί. Ακόμη και αν αντιλαμβάνεται τον φόρτο εργασίας ή την αγωνία σου, πρέπει να εκπαιδευτεί πολύ κάποιος για να αντέξει να κρατηθεί.

Άρα, η μόνη λύση είναι κλειστό γραφείο ή οποιοδήποτε δωμάτιο στο σπίτι, κλειδώνει.

  • Δυσκολεύεσαι ο ίδιος να μην αποσπάσαι.

Προσωπικά, πηγαίνω διαρκώς στην κουζίνα ή πετάγομαι στο δωμάτιο του μωρού να τον δω λίγο και να γελάσουμε ή ανοίγω την τηλεόραση. Άρα, δεν φταίνε μόνο οι άλλοι, αλλά και εμείς. Θέλει εξάσκηση και χρόνο. Το πιο φοβερό δε είναι ότι όσοι έχουμε με έναν τρόπο δική μας δουλειά και δουλεύαμε από το σπίτι, ήμασταν πιο συγκεντρωμένοι προ Κορωνοϊού. Ήταν προφανώς και το άγχος για την αρρώστια, ήταν η στενοχώρια για τα καθημερινά δυσοίωνα νέα, ήταν όμως και το γεγονός ότι αρκετοί δεν δούλευαν γεγονός που σε βάζει και εσένα σε άλλον ρυθμό.

Άρα, καλό είναι όλοι μαζί να δουλεύουμε ή όλοι μαζί να μην δουλεύουμε. Και επίσης, όταν έχουμε δική μας επιχείρηση, πρέπει οπωσδήποτε κάπου κάπως να ξεδίνουμε για να μπορούμε να αφιερωθούμε σε αυτήν κάποιες ώρες.

  • Δεν χρειάζεται να ντυθείς / βαφτείς (αν είσαι γυναίκα).

Aυτό το τελευταίο μπορεί να αποβεί και το πιο… μοιραίο. Το ντύσιμο, θέλουμε δεν θέλουμε, σου ορίζει τη διάθεση. Στο σπίτι σου, δεν χρειάζεται να εμφανίζεσαι κάπως, οπότε παρασύρεσαι στο γνωστό «πυτζάμα, φόρμα, ατημέλητο λουκ». Και δεν νιώθεις «εργασία» με τον ίδιο τρόπο.

Άρα, θέλει προσπάθεια και επιμονή, αλλά πραγματικά, ας προσπαθήσουμε να υπάρχουμε στο σπίτι σχεδόν όπως θα υπήρχαμε έξω – εμφανισιακά.

Ιnfo έρευνας:

Σκοπός της έρευνας ήταν να καταγράψει τον βαθμό επίδρασης του COVID-19 σε όσους εργάζονταν ή όχι (είτε άνεργοι είτε σε αναστολή εργασίας). Επιπλέον, εξετάζει ανάμεσα σε άλλα: την ένταξη υπαλλήλων από τους εργοδότες στα κυβερνητικά μέτρα (εκ περιτροπής εργασία, αναστολή εργασίας κλπ), την αξιοποίηση της άδειας ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς, το καθεστώς εργασίας κατά τη διάρκεια του COVID-19 (εργασία από το σπίτι/τηλεργασία ή με φυσική παρουσία), την καθοδήγηση ή μη που έλαβαν όσοι εργάζονταν σε πλαίσιο τηλεργασίας από τον εργοδότη τους καθώς και τυχόν παροχές/διευκολύνσεις που δόθηκαν για την τηλεργασία, ποια μέσα αξιοποιήθηκαν περισσότερο στην τηλεργασία, τι δυσκολεύει περισσότερο τους εργαζόμενους στο καθεστώς τηλεργασίας, το ποσοστό των εργαζομένων που συνέχισαν να εργάζονται με φυσική παρουσία και σε ποιο ποσοστό η εργασία κάποιων εξ αυτών θα μπορούσε να γίνει από το σπίτι, τις επιφυλάξεις εργαζομένων που έχουν φυσική παρουσία στην εργασία τους και το αίσθημα ασφάλειας ή ανασφάλειας ως προς τα μέτρα πρόληψης των εταιρειών τους, την πρόθεση αναζήτησης εργασίας από τους μη εργαζομένους, τον βαθμό παρατήρησης μη ενδεδειγμένων εργοδοτικών πρακτικών, τον βαθμό ενεργειών σχετικών με την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων, την πρόθεση αλλαγής επαγγέλματος λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, ενέργειες που θα βοηθούσαν περισσότερο αυτή την περίοδο, το αίσθημα αισιοδοξίας/απαισιοδοξίας για τον πιο αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό του τρόπου εργασίας, και τέλος την εκτίμηση για τους χρόνους στους οποίους μπορεί να επανέλθει εργασιακή ισορροπία.


ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ – ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;
Tagged on:         

Leave a Reply