Είστε εργοδότης; Αυτά είναι τα νέα μέτρα στήριξης.

eiste ergodotis
8 νέα μέτρα στήριξης των εγχώριων επιχειρήσεων, έρχονται για την καταπολέμηση των εργασιακών επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Με ένα φθινόπωρο να προδιαγράφεται ως μία από τις πιο δύσκολες «σπαζοκεφαλιές» των τελευταίων ετών, δεν είναι έκπληξη το ότι εξετάζονται και ανακοινώνονται συνεχώς καινούργιοι τρόποι εξισορρόπησης και επίλυσης εργασιακών προβλημάτων. Αν είστε εργοδότης λοιπόν, ίσως θα είναι καλό να έχετε υπόψη τα νέα μέτρα που προωθούνται για εσάς και τους εργαζομένους σας.

  • Διορθώθηκε η διάταξη που ίσχυε για τους εργαζομένους σας που είχαν μπει σε υποχρεωτική προληπτική καραντίνα. Εργαζόμενος που τίθεται σε προληπτική καραντίνα σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, θα υποχρεούται να αναπληρώνει μετά την επιστροφή στην εργασία του τις μισές εργάσιμες ημέρες και ώρες κατά τις οποίες έμεινε εκτός, με υπερεργασία μιας ώρας ανά ημέρα εκτός του συμβατικού του ωραρίου και εφόσον δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί τηλεργασία. Η αναπλήρωση των ωρών που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της προληπτικής καραντίνας των 7 ή 14 ημερών, η οποία θα αμείβεται και θα ασφαλίζεται κανονικά, θα μπορεί να πραγματοποιηθεί και μετά τις 31 Δεκεμβρίου του 2020.
  • Αν έχετε εργαζόμενους γονείς και το παιδί τους -ο μη γένοιτο- νοσήσει από κορωνοϊό, θα πρέπει να λάβουν ειδική άδεια που θα χρηματοδοτείται από εσάς και από το κράτος. (Σημείωση: για τη λήψη της θα απαιτείται ιατρική γνωμάτευση-βεβαίωση, η οποία θα καθορίζει και τη χρονική της διάρκεια.)
  • Αν έχετε επιχείρηση στους κλάδους εστίασης, μεταφορών, τουρισμού, αθλητισμού, πολιτισμού, οι αναστολές των συμβάσεων εργασίας και της ειδικής αποζημίωσης μέχρι 534 ευρώ μπορούν να συνεχιστούν και για τον Οκτώβριο για τους εργαζομένους σας. Όσοι εργαζόμενοι τεθούν σε αναστολή ολόκληρο τον Οκτώβριο θα δικαιούνται 534 ευρώ. Διαφορετικά θα λάβουν 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής. Δεν αποκλείεται, με επόμενη νομοθετική παρέμβαση, να υπάρξει παράταση του μέτρου έως και το τέλος του χρόνου.
  • Επίσης αν ανήκετε στον τουριστικό και επισιτιστικό κλάδο, να ξέρετε ότι οι εποχικοί εργαζόμενοί σας δικαιούνται επίδομα ανεργίας, ακόμα και αν  οι ημέρες ασφάλισής τους ήταν 50 (αντί για 100). Δηλαδή ακόμα κι αν εργάστηκαν μισή σεζόν θα έχουν το επίδομα ανεργίας που δικαιούνται (των 399 ευρώ ανά μήνα για 3 μήνες και 5 ημέρες).
  • Αν η επιχείρησή σας αξιοποιεί το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, παίρνετε επέκταση της χρονικής διάρκειας του προγράμματος μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις, όπως ισχύει ήδη για τις επιχειρήσεις του κλάδου των αερομεταφορών.
  • Παρατείνεται μέχρι τέλους του 2020 το νέο έκτακτο πλαίσιο της τηλεργασίας που προβλέπει τη δυνατότητά σας ως εργοδότης να επιβάλετε εξ αποστάσεως απασχόληση χωρίς να απαιτείται η συναίνεση του εργαζομένου.
  • Δώρο Χριστουγέννων για τους εργαζόμενούς σας που τέθηκαν σε αναστολή: Το δώρο πρέπει να πληρωθεί κανονικά από τις επιχειρήσεις, έως τις 21 Δεκεμβρίου. Το κράτος θα πληρώσει το τμήμα του δώρου που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα της αναστολής της σύμβασης εργασίας. (Σημείωση: το ποσό που θα καταβάλλει το κράτος θα υπολογίζεται με βάση το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, δηλαδή τα 534 ευρώ ανά μήνα και όχι τον ονομαστικό μισθό του κάθε εργαζομένου.)
  • Μπορείτε ως εργοδότες να υπερβείτε μέχρι το τέλος του 2020, το ανώτατο όριο υπερωριών, χωρίς έγκριση από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ). Σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι θα πρέπει να πληρώνονται τις υπερωρίες με τις νόμιμες προσαυξήσεις επί του μισθού τους.

Photo by Gustavo Fring from Pexels


Είστε εργοδότης; Αυτά είναι τα νέα μέτρα στήριξης.

Leave a Reply