Γεννημένη επιχειρηματίας

female entrepreneur
Πολλές γυναίκες αργούν να ξεκινήσουν τη πορεία τους στην επιχειρηματικότητα. Παρ’ όλο που τα σημάδια είναι εκεί, επιλέγουν να τα αγνοήσουν για καιρό για τον εξής πολύ απλό λόγο: δεν παίρνουν στα σοβαρά την ιδέα τους γιατί δεν αξιολογούν αρκούντως τον εαυτό τους.

Της Μίας Κόλλια

Η γεννημένη επιχειρηματίας όμως πρέπει να αποδεχτεί το πεπρωμένο της.  Στην περίπτωση που παρατηρείτε και εσείς σχετικές ενδείξεις ίσως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε την άποψη σας για την επιχειρηματική σας φύση.

1. Το βασανιστικό ερώτημα

Εάν έχεις αποκτήσει όλα όσα ονειρεύτηκες, την τέλεια δουλειά στην εταιρεία των ονείρων σου και δεν μπορείς να σταματήσεις τη σκέψη «Αυτό είναι όλο; Αυτή θα είναι η ζωή μου από εδώ και πέρα;», τότε καλό είναι να σκεφτείς σοβαρά την πιθανότητα να ξεκινήσεις κάτι δικό σου. Όταν κάνουμε αυτό που αγαπάμε και που μας ταιριάζει, ακόμα και στις δυσκολίες, το στρες και την πολύωρη δουλειά, έχουμε ένα αίσθημα ικανοποίησης και ηρεμίας. Ύπουλο και ανθεκτικό στη μέθοδο της άρνησης, το βασανιστικό ερώτημα κατακλύζει το μυαλό μας και δεν φεύγει εάν δεν κάνει άνω κάτω τη καθημερινότητα μας. Πρώτος οιωνός της επιχειρηματικής μας φύσης.

2. Εάν νιώθετε την ανάγκη να δημιουργήσετε κάτι που θα κληρονομήσετε στην επόμενη γενιά

Σε καμία περίπτωση δεν απαξιώνουμε τη μισθωτή εργασία. Κάθε άλλο. Όλες οι δουλειές και όλοι οι ρόλοι είναι αναγκαίοι προκειμένου να πηγαίνει ο κόσμος μας μπροστά. Εκ των πραγμάτων όμως, είναι δύσκολο να μεταβιβάσουμε κάτι που δεν μας ανήκει. Είναι πολύ μικρό το ποσοστό των ανθρώπων που ξεκίνησαν την επαγγελματική τους καριέρα ως επιχειρηματίες. Η πληθώρα των περιπτώσεων, εργαζόταν ως υπάλληλοι έως τη στιγμή που είτε αποχώρησαν για να κάνουν κάτι δικό τους είτε εξαγόρασαν την εταιρεία στην οποία δούλευαν.

3. H λαχτάρα του «παιχνιδιού»

Η επιχειρηματική διαδρομή είναι γεμάτη εμπόδια, συνεχή ανάπτυξη, και το πιο σημαντικό - το «παιχνίδι». Το «παιχνίδι» είναι η κινητήριος δύναμή σου ως επιχειρηματίας καθώς σε κρατάει σε εγρήγορση και κάνει τους παλμούς σου να χτυπάνε κόκκινο. Σε βοηθάει να εξελίσσεσαι επειδή σε βγάζει από τη  ζώνη ασφαλείας σου, σε αναγκάζει να αντιμετωπίσεις τους φόβους σου και να μάθεις από τα λάθη σου.  Είσαι έτοιμη;

4. Η αέναη επιθυμία για μάθηση

Η μάθηση αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο της επιχειρηματικότητας. Εάν διακατέχεσαι από μία άσβεστη δίψα για καινούριες γνώσεις και πληροφορίες, το υποσυνείδητό σου μπορεί να προσπαθεί να σου πει κάτι: ότι η διακαής επιθυμία να μαθαίνεις δεν είναι ούτε παράξενη, ούτε τρελή και σίγουρα δεν είναι μη ρεαλιστική.  Είναι κάτι που θα τροφοδοτήσει τη ζωή σου με ενδιαφέρον και θα σου δώσει την ενέργεια να επιτύχεις ακόμα και τα πιο τρελά σου όνειρα.

5. Εάν δεν εγκαταλείπεις ποτέ

Η επιμονή είναι ακόμα ένα αλάνθαστο σημάδι μίας αυθεντικής επιχειρηματικής φύσης. Εάν έχεις μία ιδέα, μία επιθυμία, ένα πάθος ή ένα όραμα και όσα εμπόδια και αν έχεις συναντήσει, όσος χρόνος και αν έχει περάσει, όσο και αν σε φοβίζει ή ακόμα όσο και αν πιστεύεις ότι θα σου κοστίσει και απλά δεν μπορείς να εγκαταλείψεις, τότε προφανώς κάνεις ακριβώς αυτό που πρέπει να κάνεις.

Η ζωή μας δίνει πάντα ενδείξεις για το τι πρέπει να κάνουμε και πότε είναι η κατάλληλη στιγμή. Είναι πραγματικά στη διάθεσή μας να ανταποκριθούμε και να εκπληρώσουμε τα όνειρα μας και το πεπρωμένο μας, ακούγοντας καλά τις ενδείξεις και αναλαμβάνοντας δράση.

Photo by Dane Deaner on Unsplash


Γεννημένη επιχειρηματίας
Tagged on:             

Leave a Reply