Η αυτοεκτίμηση είναι δύναμη

self esteem
Μάθετε να εκτιμάτε τον εαυτό σας, για να σας εκτιμήσουν και οι άλλοι. (ή αλλιώς «παίρνεις, ό,τι εκπέμπεις»)

Της Μίας Κόλλια,

Η αλληλεπίδραση ενός ηγέτη με αυτούς που διοικεί αποτελεί καθημερινό και σημαντικό κομμάτι της δουλειάς του. Η εικόνα σας απέναντί τους είναι ένα ισχυρό εργαλείο, που θα το χρησιμοποιήσετε για να τους μεταδώσετε θετική αύρα και να τους «πάρετε» με το μέρος σας διότι αν δεν τους εμπνεύσετε, απλώς θα συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους διαδικαστικά. Πρέπει, πρώτα, λοιπόν να χτίσετε τη δική σας αυτοπεποίθηση και να διαμορφώσετε έτσι τον συναισθηματικό σας κόσμο, ώστε να έχετε την απαραίτητη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας για να δημιουργήσετε εποικοδομητικές σχέσεις με τους άλλους.

Οι σκέψεις μας είναι ο πρόδρομος των συναισθημάτων μας. Όταν επαναλαμβάνουμε κάτι αρκετά συχνά, σχηματίζουμε ένα πρότυπο πεποιθήσεων που ενσωματώνεται στην προσωπικότητά μας. Όταν κάνετε συχνά, για παράδειγμα, μια θετική συζήτηση με τον εαυτό σας, τότε ενδυναμώνετε την πίστη σας σε αυτόν.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε συνειδητά να εξασκήσετε το μυαλό σας έτσι ώστε να σκέφτεται με πιο εποικοδομητικό τρόπο. Δείτε παρακάτω μερικά χρήσιμα κόλπα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, για να κατευθύνετε, προς όφελός σας, τις εσωτερικές σας συζητήσεις.

Μάθετε να αναγνωρίζετε την εσωτερική σας φωνή: Για να αρχίσετε να αλλάζετε τη  συζήτηση με τον εαυτό σας, πρέπει αρκετές φορές την ημέρα να κάνετε μια παύση για να ακούσετε τον εσωτερικό σας μονόλογο. Απορρίψτε κάθε αρνητικότητα και εστιάστε στο να δημιουργήσετε μια νοερή συζήτηση που σας βοηθά. Όσο εξασκείστε σε αυτόν τον θετικό αυτο-διάλογο, τόσο πιο εύκολο και πιο φυσικό θα το βρίσκετε. Η αυτογνωσία είναι η αρχή κάθε είδους αλλαγής: παρατηρήστε τη σκέψη σας και στρέψτε την προς μια θετική κατεύθυνση.

Αποφύγετε τη στάση «τα πάντα ή τίποτα»: Υιοθετώντας τέτοια συμπεριφορά στη ζωή μας, μόνο πίεση μας δημιουργεί. Αντ' αυτού, μάθετε να είστε πιο δεκτικοί στην ποικιλία εμπειριών που φέρνει η ζωή. Επικεντρωθείτε στο να κάνετε το καλύτερο που μπορείτε, χωρίς απολυτότητες, και να είστε σίγουροι πως θα ακολουθήσει το καλύτερο αποτέλεσμα. Όταν αποφύγετε το «όλα ή τίποτα» σκεπτικό και συγκεντρωθείτε σε αυτό που κάνετε, θα είστε πιο ήρεμοι. Επίσης, θα είστε πιο συγχωρητικοί με τον εαυτό σας, αν συμβούν λάθη.

Εκφράστε ευγνωμοσύνη: Σύμφωνα με μια έρευνα, η έκφραση ευγνωμοσύνης μπορεί να διαδραματίσει ισχυρό ρόλο στη βελτίωση της ευημερίας μας. Αφιερώστε καθημερινά έστω λίγα λεπτά, βρίσκοντας πράγματα για τα οποία αισθάνεστε ευγνωμοσύνη στη ζωή σας. Μπορείτε σίγουρα να σκεφτείτε μια λίστα από πέντε ή δέκα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες και μάλιστα βοηθά ακόμη περισσότερο το να γράψετε αυτά που εκτιμάτε. Κάνοντάς το αυτό θα σας υπενθυμίσει τα καλά πράγματα στη ζωή σας και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να αλλάξει θετικά και τον τρόπο σκέψης σας.

Ψάξτε για ουράνια τόξα: Κάθε δοκιμασία μπορεί να εξελιχθεί σε ευκαιρία. Όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως θα θέλατε, αναζητήστε τα κρυμμένα δώρα. Μαθαίνοντας να βρίσκετε το ουράνιο τόξο μετά από κάθε βροχή, θα γίνετε περισσότερο αποδοτικοί. Για παράδειγμα, ένας επιχειρηματίας που προσπαθεί να αναπτύξει την επιχείρησή του, μπορεί να «μεταφράσει» την απόρριψη ενός επενδυτή ως τρόπο βελτίωσης της ιδέας του. Ψάξτε για ευκαιρίες παντού και θα αναπτύξετε αυτοπεποίθηση μαζί με εσωτερική δύναμη.

Χτίστε την εμπιστοσύνη στον εαυτό σας: Η συζήτηση με τον εαυτό μας πρέπει να είναι ο μόνιμος σύντροφός μας, στα πάνω και στα κάτω της ζωής. Μετατρέψτε την εσωτερική σας συνομιλία σε εργαλείο ανάπτυξης. Όταν έχετε αυτοπεποίθηση και υψηλή αυτοεκτίμηση, θα μπορείτε να εκφράζετε ευκολότερα τις σκέψεις σας και θα αποκτήσετε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις επιχειρηματικές σας ιδέες. Οσον, δε, αφορά στις προσωπικές σας σχέσεις, σίγουρα θα έχετε καλύτερη επικοινωνία. Ξεκινήστε λοιπόν το θετικό ταξίδι στην εσωτερική σας ανάπτυξη.

Photo by Aziz Acharki on Unsplash


Η αυτοεκτίμηση είναι δύναμη
Tagged on:             

Leave a Reply