Η δύναμη του λόγου – γραπτού και προφορικού

λόγου

Ένας 22χρονος startupper είχε την ευκαιρία να ζητήσει μια συμβουλή από τον Γουόρεν Μπάφετ, η οποία θα απευθυνόταν σε αποφοίτους 21-22 χρονών.

Ο δισεκατομμυριούχος «γκουρού» των επενδύσεων δεν χρειάστηκε να σκεφτεί πολύ για να απαντήσει:

«Επενδύστε στον εαυτό σας. Ένας εύκολος τρόπος για να καταφέρετε αυτή τη στιγμή να ανεβάσετε την αξία σας τουλάχιστον 50%, είναι να βελτιώσετε τις επικοινωνιακές σας δεξιότητες, τόσο όσον αφορά τον γραπτό όσο και τον προφορικό λόγο. Διότι εάν δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε, είναι σαν να κλείνετε το μάτι σε ένα κορίτσι στα σκοτεινά - τίποτα δεν θα συμβεί. Μπορεί να είστε διάνοιες. Αν όμως δεν είστε σε θέση να μεταδώσετε αυτή τη δύναμη του μυαλού σας, με την επικοινωνία, δεν θα μπορέσετε να πετύχετε σπουδαία πράγματα».

Αυτή η συμβουλή του Μπάφετ προερχόταν από προσωπικό του βίωμα, μια και όπως έχει παραδεχθεί δημόσια, όταν ήταν μαθητής ο ίδιος, τον έπιανε τρόμος όταν έπρεπε να μιλήσει στην τάξη. Αργότερα, αποφάσισε να κάνει κάποια μαθήματα ρητορικής στην Dale Carnegie κι αυτό τού άλλαξε τη ζωή, όπως λέει. Μέχρι και σήμερα μάλιστα, στον τοίχο του γραφείου του θα δεις κρεμασμένο μόνο ένα δίπλωμα: το δίπλωμα Επικοινωνίας που πήρε το 1952 από την Dale Carnegie.

Ας μην ξεχνάμε πως στη συμβουλή του, ο Μπάφετ ανέφερε και την ικανότητα στον γραπτό λόγο, ως μυστικό επιτυχίας. Το Enterpeneur Magazine μάλιστα δημοσίευσε ένα άρθρο στο οποίο υπογραμμιζόταν η τεράστια ανάγκη για αποτελεσματική γραπτή επικοινωνία στον χώρο εργασίας: «Ο γραπτός λόγος είναι απαραίτητος σε θέσεις υψηλών απαιτήσεων αλλά και ανάλογων αποδοχών. Άνθρωποι που δεν είναι ικανοί να εκφραστούν καθαρά μέσω του γραπτού λόγου, περιορίζουν τις ευκαιρίες για μια καλή επαγγελματική αποκατάσταση».

Της Μίας Κόλλια

Copyright: www.shutterstock.com


Η δύναμη του λόγου – γραπτού και προφορικού

Leave a Reply