Η Γενιά Ζ είναι εδώ

Gen-Z
Είναι νέοι. Είναι ρεαλιστές. Χρειάζονται χρηματοοικονομική σταθερότητα. Είναι η Generation Z (Gen-Z), που μόλις έχει αρχίσει να εισέρχεται στο εργατικό δυναμικό και αναμφίβολα θα είναι το θέμα πολλών συζητήσεων. Η Wall Street Journal συγκέντρωσε πληροφορίες για το πώς η Gen-Z διαφέρει από τις προηγούμενες γενιές. Ακολουθούν αυτές οι διαφορές και τι σημαίνουν όσον αφορά τον τομέα της εργασίας.

Είναι πιο συντηρητικοί και δεν αναλαμβάνουν ρίσκα: Οι τελειόφοιτοι λυκείου της Gen-Z είναι λιγότερο πιθανό να έχουν δοκιμάσει αλκοόλ και να έχουν σεξουαλικές επαφές από τις προηγούμενες γενιές της ίδιας ηλικίας. Αυτό δείχνει υπευθυνότητα. Αλλά είναι επίσης λιγότερο πιθανό να έχουν άδεια οδήγησης, κάτι που δείχνει εξάρτηση από τους άλλους.

Θεωρητικά, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ξοδεύουν τόσο πολύ χρόνο στα smartphones τους, που δεν χρειάζεται να βγουν από το σπίτι για να αλληλεπιδράσουν με τους συνομηλίκους τους.

Σημαίνει επίσης ότι δεν έχουν και τόσο μεγάλη εμπειρία να αντιμετωπίζουν κατά πρόσωπο ανθρώπους και καταστάσεις. Όταν στέλνεις γραπτό μήνυμα, μπορείς απλά να πας λίγο πιο πέρα, αλλά το να σηκώνεσαι και να φεύγεις από ένα meeting γι’ αυτό τον λόγο, είναι τουλάχιστον αγενές. Αν κάποιος έχει υπαλλήλους αυτής της γενιάς, καλό είναι να τους δώσει κάποιες γενικές κατευθύνσεις για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται στο πλαίσιο μιας ομάδας. Μπορεί επίσης να αυξήσει τη γραπτή επικοινωνία, μέσω e-mail για παράδειγμα, από τις συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο. Αυτή η γενιά έχει συνηθίσει αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας.

Η Gen-Z δεν ενδιαφέρεται για αυτοαπασχόληση, αλλά ενδιαφέρεται για τα χρήματα: Θέλουν οικονομική ασφάλεια. Το 82% των πρωτοετών φοιτητών θέτουν ως προτεραιότητα την οικονομική αποκατάσταση, ενώ μόνο το 36% των παππούδων τους είχαν αυτή την προτεραιότητα το 1970.

Ωστόσο, δεν ενδιαφέρονται πολύ για την απόκτηση αυτής της οικονομικής ασφάλειας ίδρυοντας μια δική τους εταιρεία. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ενδιαφέρονται περισσότερο να εργάζονται και να ανεβαίνουν στην ιεραρχία μιας εταιρείας -κάτι που σου παρέχει ένα σταθερό μισθό ενώ το να ξεκινήσεις μια δική σου δουλειά έχει πολλούς κινδύνους.

Είναι πιο πολυπολιτισμικοί από τις προηγούμενες γενιές: Η Gen-Z κατανοεί την ποικιλομορφία των φυλών επειδή την έχει ζήσει. Υπάρχουν πολύ περισσότεροι Ισπανόφωνοι σε αυτή τη γενιά απ’ ό,τι υπήρχαν στην Gen-X ή στους Millennials. Και πολύ περισσότεροι «άλλοι». Αυτοί οι «άλλοι» δεν προσδιορίζονται ακριβώς, αλλά μπορεί να αποτελούνται από διάφορες φυλές.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι μεγάλωσαν με συμμαθητές που φαίνονταν διαφορετικοί. Εκτός από τη φυλή, έχουν επίσης μεγαλώσει με πολύ διαφορετική στάση απέναντι στην ομοφυλοφιλία και τη σεξουαλικότητα γενικά. Με άλλα λόγια, η ποικιλομορφία αποτελεί μέρος της εμπειρίας της ζωής τους. Αυτό, φυσικά, θα ποικίλλει από τόπο σε τόπο, αλλά μην εκπλαγείτε όταν ο στόχος τους είναι η ποικιλομορφία της επιχείρησής σας.

Είναι κι αυτοί άνθρωποι: Είναι σημαντικό να μην αφήσετε την ομάδα να επισκιάσει την κάθε προσωπικότητα. Πρέπει να μιλήσετε με το κάθε άτομο ξεχωριστά, για να καταλάβετε τι είναι σημαντικό γι’ αυτόν και τι χρειάζεται -κι όχι απλώς να υποθέσετε ότι όλοι σε αυτή την ηλικία είναι το ίδιο.

Της Μίας Κόλλια

Copyright: www.shutterstock.com


Η Γενιά Ζ είναι εδώ

Leave a Reply