Η σιωπή είναι χρυσός

silence is gold
Πολλές φορές η σιωπή μπορεί να αποδώσει περισσότερη δύναμη από τις λέξεις. Ο εφευρέτης και καλλιτέχνης Λεονάρντο ντα Βίντσι έχει πει: «Τίποτα δεν ενισχύει την εξουσία τόσο πολύ όσο η σιωπή».

Οι ηγέτες γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν τη σιωπή ως τακτική για να μιλήσουν για τον εαυτό τους και ως ευκαιρία να διοικήσουν. Ας δούμε έξι τρόπους που οι ηγέτες χρησιμοποιούν – ή πρέπει να χρησιμοποιούν - τη σιωπή για να αυξήσουν τη δύναμή τους.

1. Δημιουργήστε εμπιστοσύνη: Εάν θέλετε να αναπτύξετε αποτελεσματικές σχέσεις, πρέπει να χτίσετε την εμπιστοσύνη. Και για να το κάνετε αυτό, πρέπει να ακούτε. Όταν θέλετε να δημιουργήσετε σχέσεις εμπιστοσύνης, μην κάνετε εσείς όλη τη συζήτηση. Παρουσιάστε τον εαυτό σας, κάντε ερωτήσεις σχετικά με το άλλο άτομο και ακούστε. Μάθετε για το άλλο άτομο. Όταν οι άλλοι συνειδητοποιούν ότι τους ακούτε, θα σας ακούσουν κι εκείνοι.

2. Υπογραμμίστε ένα σημείο: Εάν λέτε πολλά, το σημείο που θέλετε να τονίσετε μπορεί να χαθεί. Η σιωπή ή τα λιγότερα λόγια θα σας κάνουν να ακουστείτε περισσότερο όταν χρειάζεται. Εάν βρίσκεστε σε μια συνάντηση, μην απαντάτε σε κάθε ερώτηση που τίθεται στην ομάδα. Απαντήστε σε μία ή δύο ερωτήσεις. Τα λόγια σας θα αποκτήσουν μεγαλύτερη βαρύτητα απ' ό,τι αν μιλάτε συνεχώς.

3. Διαπραγματευτείτε: Η σιωπή, όταν διαπραγματευόμαστε, μπορεί να είναι εκνευριστική. Όταν ο άλλος είναι σιωπηλός, αναρωτιόμαστε τι μπορεί να σκέφτεται. Κάντε τους να αναρωτηθούν τι σκέφτεστε. Ας πούμε ότι το θέμα είναι ο μισθός. Μην απαντήσετε αμέσως. Κάντε μια παύση. Η αμηχανία της σιωπής θα κάνει το άλλο άτομο να θέλει να γεμίσει το κενό και να αρχίσει να μιλάει. Αφήστε τους να αποκαλύψουν πληροφορίες που σας βοηθούν να έχετε το πάνω χέρι στη συνομιλία.
4. Εξουσιοδοτήστε τους άλλους:
Οι ηγέτες εξουσιοδοτούν τους άλλους. Σπανίως λένε στους ανθρώπους τι να κάνουν - παρέχουν στους άλλους την ευκαιρία να προσδιορίσουν τον οδικό χάρτη για την επίτευξη των στόχων που επιδιώκουν. Οι ηγέτες θέλουν να μάθουν τι πιστεύουν οι άλλοι άνθρωποι. Όταν προτείνετε ένα νέο έργο, ζητήστε να μοιραστούν μαζί σας τις σκέψεις τους. Αφήστε τους να μιλήσουν για τις ιδέες τους. Ετσι θα κερδίσετε τον σεβασμό και θα αυξήσετε τη δύναμή σας.

5. Λάβετε την απάντηση: Όσο πιο γρήγορα σταματήσετε να μιλάτε, τόσο πιο γρήγορα θα πάρετε την απάντησή σας. Πολλοί άνθρωποι θέτουν μια ερώτηση και δεν σταματούν στο ερωτηματικό. Κάντε την ερώτηση και σταματήστε. Μη συνεχίζετε με εξηγήσεις. Αυτά τα λόγια αποδυναμώνουν την ερώτησή σας και τη δύναμη του μηνύματός της.

6. Εστιάστε στον εαυτό σας: Απολαύστε τη σιωπή για τον ίδιο σας τον εαυτό. Κρατήστε μια στιγμή σιωπής όταν ξυπνάτε το πρωί. Μείνετε για λίγο μόνος στο γραφείο σας, με κλειστή την πόρτα. Κάντε μια παύση λίγο πριν πάτε για ύπνο.

Η αρθρογράφος media queen Αριάνα Χάφινγκτον λέει: «Όλοι χρειαζόμαστε χρόνο για να είμαστε μόνοι, για να είμαστε ακίνητοι και να είμαστε σιωπηλοί. Δεν πρέπει να φοβόμαστε τη σιωπή, διαφορετικά, κάποια στιγμή θα εξουθενωθούμε».

Της Μίας Κόλλια

Main photo: www.shutterstock.com


Η σιωπή είναι χρυσός
Tagged on:             

Leave a Reply