HR: Υπεύθυνο «όργανο» της διοίκησης για να δημιουργήσει έδαφος ειλικρίνειας

be true
Ένα είναι σίγουρο. Η άποψη είναι υποτιμημένη τη σήμερον ημέρα, παγκοσμίως. Κι ενώ σε αρκετούς οργανισμούς γίνονται προσπάθειες για να συλλεχθούν οι απόψεις και οι παρατηρήσεις των στελεχών τους, στην τελική ευθεία «κάτι δεν φτάνει στον προορισμό του».

Της Έθελ Αγγελάτου

Συνεπώς, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από τους στόχους μιας επιχείρησης. Ενώ, η διοίκηση πολλάκις ζητά από τα στελέχη της να είναι «ανοιχτά» και ειλικρινή στην κριτική τους, καταλήγει μέχρι και να τα «τιμωρεί». Εξ ου και οι εργαζόμενοι αποφασίζουν συνειδητά και συχνά τη σιωπή, αφού η δημοκρατία δεν μπορεί να εφαρμοστεί με την απόλυτη έννοιά της και φοβούνται πως ό,τι διαφορετικό από την συναίνεση, θα οδηγήσει σε σύγκρουση. Ειδικά εφόσον ένας μέσος εργαζόμενος σπάνια λαμβάνει μέρος στις «μεγάλες» αποφάσεις, είτε άμεσα, είτε έμμεσα. Οπότε, όσο μοντέρνα κι αν επιθυμεί να δρα η διοίκηση, οι εργαζόμενοι δε θα πάψουν τελικά ποτέ να σιωπούν.

Αν θέλετε να αλλάξετε ένα τέτοιο καθεστώς κουλτούρας, ευρύτερα στον οργανισμό σας ή και όσον αφορά στον ίδιο το ρόλο του τμήματός σας (του HR), θα χρειαστεί να σχεδιάσετε με ζήλο μια διαδικασία που θα θέτει τις βάσεις της εξέλιξης. Γιατί δίχως ειλικρίνεια και διαύγεια στην επικοινωνία, δεν μπορεί να επέλθει ανάπτυξη. Ενθαρρύνετε την αντιμετώπιση κάθε προβλήματος που προκύπτει στον εργασιακό χώρο, κι όχι την απομάκρυνση ή την αποφυγή συγκρούσεων. Η απευθείας διαχείριση μέσω της επικοινωνίας, ασφαλώς με πάσα ψυχραιμία και καλή διάθεση, μπορεί να επιφέρει πολύ καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που φοβάται ο κόσμος και εν τέλει κρύβεται πίσω από αυτόν τον φόβο.

Ποιες είναι οι παράμετροι μιας τέτοιας νέας κουλτούρας – συνθήκης;

Αρχικά, αποκαλύψτε «τα τέρατα της ντουλάπας». Δώστε στο προσωπικό του οργανισμού να καταλάβει πόσο σημαντικό είναι να διαχειρίζονται τις προκλήσεις που προκύπτουν, να επικοινωνούν την άποψή τους και να μην αφήνουν τα προβλήματα να διαιωνίζονται. Αλλιώς, το μόνο που θα καταφέρνουν είναι να «τρέφουν» τα προβλήματα και να τα καλλιεργούν.

Συμβουλέψτε τους να κάνουν την κίνησή τους σε μορφή «ένας-προς-ένας». Το να επικοινωνήσει κάποιος τη δυσαρέσκειά του δημοσίως, θα εγείρει μάλλον αμυντικές στάσεις, ή ακόμα και την τάση μιας ομάδας προς συσπείρωση για να υπερασπιστεί τη δουλειά της.

Τέλος, βοηθήστε τους να εκφράσουν την άποψή τους ή αυτό που τους απασχολεί, με ακρίβεια. Ακόμα κι αν αυτό μπορεί να τους φοβίζει – όσο πιο ευθύς είναι κάποιος στην περιγραφή ενός συμβάντος ή του γεγονότος που θέλει να σχολιάσει, τόσο πιο άμεσα αυτό θα επιλυθεί ή τουλάχιστον θα κατεβάσει τις άμυνες του άλλου μέρους ώστε να συζητηθεί προς αυτή την κατεύθυνση (την επίλυση).

Photo by Obi Onyeador on Unsplash


HR: Υπεύθυνο «όργανο» της διοίκησης για να δημιουργήσει έδαφος ειλικρίνειας
Tagged on:             

Leave a Reply