κ(A)νε τους εργ(Α)ζόμενούς σου κ(Α)λύτερους (με την 3Α μέθοδο)

εργαζόμενος
Τα χρήματα δεν είναι το παν. Αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε όλοι οι εργοδότες να γνωρίζουν, όταν προσπαθούν να σκαρφιστούν τρόπους για να κινητοποιήσουν το εργατικό τους δυναμικό. Οι τελευταίες δεκαετίες το έχουν αποδείξει περίτρανα, πόσο μάλλον όταν όλη η γενιά των millennials έχει έρθει και έχει ταράξει τα νερά σε όλα τα επίπεδα. Τόσο, όπου η Accenture αποφάσισε πριν περίπου 2 έτη να τροποποιήσει το σύστημα αξιολόγησης των εργαζόμένων της παγκοσμίως, μιας και οι νέες γενιές μιλούν κι αντιλαμβάνονται άλλη «διάλεκτο», είτε όσον αφορά στην κριτική, είτε την επιβράβευση.

Ο πιο σημαντικός παράγοντας κινητοποίησης σήμερα, δείχνει να είναι η ικανοποίηση της συνεχούς αναζήτησης κάθε εργαζόμενου να νιώθει πως είναι χρήσιμος και αναγκαίος, κι ότι κάθε του αρμοδιότητα και ευθύνη θα τον οδηγήσει σε προσωπική κι επαγγελματική ανάπτυξη. Όσους managers όμως κι αν ρωτήσουμε για το αν είναι πρόθυμοι να αξιολογήσουν και να εκτιμήσουν την απόδοση των ομάδων και των ανθρώπων τους, θα απαντήσουν καταφατικά, πολύ γρήγορα κι ενδεχομένως επιπόλαια. Τα πράγματα, δυστυχώς, δεν είναι ακριβώς έτσι, κι όχι γιατί είναι δύσκολο κάποιος να εκτιμήσει τη δουλειά και τα παραδοτέα του άλλου. Για κάποιο λόγο, όμως, η αναγνώριση πολλές φορές απουσιάζει, με πολλούς παράγοντες να στέκονται εμπόδια της διαδικασίας (ακόμα κι ο περιορισμένος χρόνος). Σε αυτό το κομβικό σημείο, καλό είναι να κάνετε μια παύση ως managers και να βρείτε τρόπους με τους οποίους θα προσδώσετε περαιτέρω αξία στον οργανισμό σας και στην αγορά μέσω των ανθρώπων σας, αποκτώντας σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

 

Η λύση μπορεί να κρύβεται στη Μέθοδο 3Α.

 

Αντίληψη

Δώστε καθημερινό νόημα στην ομάδα σας, με μια γερή δόση αλήθειας που θα ενεργοποιήσει την αντίληψη όλων. Είναι, άλλωστε, απαραίτητο για κάθε εργαζόμενο, προκειμένου να νοιώθει πρόθυμος/η και να βιώνει εποικοδομητικά τα τρία απαραίτητα στάδια της καθημερινότητάς του, όσον αφορά στην εργασία του:

1.Να φτάνει ασφαλής και με συνέπεια στο ωράριό του – αν δεν νιώθει καλά για τον εργοδότη του, ελλοχεύουν αρκετοί κίνδυνοι για ατυχήματα λόγω δυσαρέσκειας, απροσεξίας και άρνησης

2.Να νοιώθει δημιουργικός και παραγωγικός κατά τη διάρκεια της εργασίας του

3.Να παραμένει μέχρι το τέλος του ωραρίου του χωρίς να μετρά τα δευτερόλεπτα για να φύγει

Εξ ου και χρειάζεται να δοθεί στον εργαζόμενο συγκεκριμένος στόχος και αληθινή εικόνα για το πώς η απόδοσή του επηρεάζει το τμήμα του, άλλες ομάδες και το τελικό αποτέλεσμα. Ουσιαστικά, καλείται να δεθεί συναισθηματικά με τις προσδοκίες που έχουν οι άλλοι από αυτόν και να νοιώσει σε βάθος την ευθύνη που έχει απέναντι στο μικρό ή μεγαλύτερο «κοινωνικό σύνολο» που ανήκει μέσα από το ρόλο του.

Αναγνώριση

Η λέξη το λέει και μόνη της. Βρείτε το χρόνο να δείτε όσα εξελίσσονται μπροστά σας. Εκτιμήστε όσα οι εργαζόμενοί σας προσπαθούν και παραδίδουν. Δεν κοστίζει τίποτα, συν ότι η συναισθηματική αναγνώριση για αυτούς έχει μεγαλύτερο βάρος από ότι η οικονομική πολλές φορές (θα εκπλαγείτε!). Δώστε τους την αξία που αναζητούν και αξίζουν, και προ(σ)καλέστε τους να αναπτυχθούν – κι αυτό σημάδι αναγνώρισης είναι. Αν τώρα η συναισθηματική αναγνώριση μπορεί να ενισχυθεί και με οικονομική επιβράβευση, αυτό θα ήταν το ιδανικό σενάριο.

Ανάπτυξη

Η πρό(σ)κληση που λέγαμε. Αναπόσπαστο μέρος της κινητοποίησης των εργαζομένων σας είναι και τα κίνητρα που τους παρέχετε για να αναπτυχθούν προσωπικά κι επαγγελματικά. Αυτός άλλωστε δεν είναι και ο ρόλος του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού και κατ’ επέκταση και του προϊστάμενου ενός τμήματος; Να φροντίζουν την εξέλιξη των ανθρώπων του οργανισμού όσο αυτοί «φιλοξενούνται» στον ρόλο τους, και παράλληλα να είναι παραγωγικοί; Αντιλαμβάνομαι εδώ, ότι η συγκεκριμένη περιγραφή μπορεί να ακουστεί σε μερικούς ως άκρως πρωτοποριακή και σε άλλους φυσιολογική, αλλά ουσιαστικά αυτή είναι η διαφορά με την εποχή όπου λειτουργούσαν τα τμήματα ΗR με Προσωπάρχες. Και, ναι, όλα τα παραπάνω συνιστούν επένδυση, ειδικά όταν στην εικόνα μπαίνουν εξωτερικοί συνεργάτες, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι εκπαιδευτικές ευκαιρίες δεν μπορούν να προκύψουν και εντός του οργανισμού.

Εν κατακλείδι, η μέθοδος αυτή λειτουργεί παρέχοντας πολλαπλά οφέλη, τόσο στους εργαζόμενους, στην εύρυθμη λειτουργία ενός οργανισμού, όσο και στην υλοποίηση των στόχων της επιχείρησης. Άλλωστε, όλα είναι αλληλένδετα στοιχεία που συνθέτουν μια ενιαία δυναμική που στοχεύει προς την ανάπτυξη.

Της Έθελ Αγγελάτου

Copyright: www.shutterstock.com


κ(A)νε τους εργ(Α)ζόμενούς σου κ(Α)λύτερους (με την 3Α μέθοδο)

Leave a Reply