Μια γιορτή… καριέρας!


Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, το kariera.gr, το μεγαλύτερο website για την εργασία στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, διεξήγαγαν την έρευνα Καριέρα και Γενιά Υ.

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας Καριέρα και Γενιά Υ πραγματοποιήθηκε σε ειδική εκδήλωση που έλαβε χώρα την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το παρών έδωσαν στελέχη των βραβευμένων εταιρειών, εκπρόσωποι φορέων απασχόλησης αλλά και σημαίνοντα πρόσωπα του επιχειρηματικού κόσμου. Ανάμεσα τους και οι συνιδρυτές του kariera.gr, Θεόφιλος Βασιλειάδης και Φάνης Ρήγας, οι οποίοι μίλησαν για την επέτειο των 20 ετών από την ίδρυση της εταιρίας.
Εδώ τελειώνει η τυπική περιγραφή του μεγάλου event της 7ης Φεβρουαρίου και έτσι θα επιχειρήσω μια σύντομη, προσωπική, προσέγγιση σε όσα ζήσαμε.

Το γεγονός ότι είμαι συνεργάτης του kariera.gr, ασφαλώς με καθιστά έναν υποκειμενικό κριτή. Το γεγονός όμως ότι είμαι πολλά χρόνια δημοσιογράφος και ότι έχω δουλέψει στους μεγαλύτερους εκδοτικούς οργανισμούς της χώρας (Ελευθεροτυπία, ΔΟΛ, Καθημερινή, Τερζόπουλος) με καθιστά έναν άνθρωπο που έχει παραβρεθεί σε αρκετά τέτοια «γεγονότα».

Με όσο πιο αντικειμενική ματιά γίνεται, θα ήθελα να πω ότι όλα διάφεραν εκείνο το απόγευμα, όπως όλα σχεδόν διαφέρουν σε αυτήν την εταιρεία. Δεν ευλογώ τα γένια κάποιου, όμως δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω κάτι τελείως πρωτότυπο (με την έννοια του νέου και μοναδικού) που ορίζει το kariera.gr. Είναι ένα άλλο κλίμα, μια αύρα που δεν χρωματίζεται από τους κλασικούς άκαμπτους επαγγελματικούς κανόνες, μια ατμόσφαιρα μεταξύ των εργαζομένων αρκετά φιλική ως πολύ, ένας κοινός στόχος που ασπάζονται όλοι. Μα όλοι. Η πίστη όλων ότι δουλεύουν για να βρεθεί «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση» αναπτύσσει την ίδια την εταιρία που πλέον έχει ξεφύγει από τις αγγελίες και μόνον και εξελίσσεται σε πολλούς τομείς που αφορούν την εργασία και φέρνει αποτελέσματα. Είναι επίσης παράξενο, σχεδόν αντιφατικό, το γεγονός ότι ενώ πρόκειται για έναν οργανισμό που βασίζεται στην εξέλιξη της τεχνολογίας, εξακολουθεί ο άνθρωπος να είναι στο επίκεντρό του.

Το γιατί και πώς συμβαίνουν όλα τούτα, μού απαντήθηκε την Τετάρτη με τις ομιλίες των ιδρυτών του kariera.gr. Eίναι σαφές ότι το πνεύμα τους, αυτό των δύο πρώτων Ελλήνων startuppers, διαπνέει ακόμη την εταιρία που έχτισαν. Εξιστορώντας την «περιπέτειά» τους, ο Θεόφιλος Βασιλειάδης και ο Φάνης Ρήγας, απέδειξαν πως υπάρχει και άλλος τρόπος για όλα. Με χιούμορ και συγκίνηση διηγήθηκαν τις στιγμές αποτυχίας που τους ώθησαν στην επιτυχία γυρίζοντας τα χαρτιά του παιχνιδιού. Επιμονή και όραμα, προσπάθεια και αναποδιές, τύχη, συμπτώσεις και ανατροπές, εμπιστοσύνη σε ανθρώπους έχτισαν το «παιδί» τους. Που ωριμάζει και προχωρά, με τις αρχές τους και τα αναπόφευκτα στραβοπατήματα αλλά με αγάπη και πίστη. Και με αρκετούς εργαζόμενους πολλά χρόνια τώρα και νέους που μπαίνουν στην ομάδα με κριτήριο, φυσικά, τα προσόντα τους αλλά και με το αν θα μπορούσαν οι υπόλοιποι να έκαναν ένα ταξίδι με το αυτοκίνητο μαζί τους ως τη Θεσσαλονίκη χωρίς να… βαρεθούν.

Και επειδή η νέα γενιά δηλώνει στην έρευνα ότι το εργασιακό περιβάλλον αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κριτήρια επιλογής εργοδότη, καλό είναι να έχουμε όλοι στον νου μας πως το συναίσθημα του ανθρώπινου παράγοντα θα καθορίζει πάντα το κίνητρο υψηλότερης απόδοσης.

Αρχής γενομένης από την τωρινή Γενική Διευθύντρια, Μαντώ Πατσαούρα, μια βαθιά ευγενική προσωπικότητα και τη διευθύντρια Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας, Φωτεινή Γαϊτανλή, μια αληθινή οραματίστρια, όλοι στο kariera.gr λειτουργούν όπως οι ιδρυτές του: σαν startuppers που βλέπουν συνεχώς μπροστά τους μία πρόκληση και θέτουν τους πιο άπιαστους στόχους, που θα κερδίσουν με σκληρή δουλειά και πάντα με χαμόγελο.

Εν τέλει η αγάπη, όπως την ερμηνεύει κάποιος και όπου επιλέγει να τη διοχετεύσει, σώζει τον κόσμο.

 

 

Δείτε τις δέκα εταιρείες που επέλεξαν οι νέοι ως επιθυμητούς εργοδότες και αναλυτικά τα ευρήματα της έρευνας εδώ.

 

Της Μίας Κόλλια

 

 

 


Μια γιορτή… καριέρας!

Leave a Reply