Να γιατί η ψυχική υγεία των εργαζομένων σας είναι (και) δική σας υπόθεση


Πόσο σημαντική είναι η ψυχική υγεία των εργαζομένων; Πώς οι εργοδότες μπορούν να βγουν «κερδισμένοι» δημιουργώντας ένα ψυχικά σταθερό εργασιακό περιβάλλον; Πρακτικά tips included!

Από τον Δημήτρη Φαλλιέρο

Όπως γράψαμε και σε πρόσφατο άρθρο που αφορά τη σχέση Ψυχικής Υγείας και Περιβάλλοντος Εργασίας, τυχόν ψυχικά προβλήματα κοστίζουν στην παγκόσμια οικονομία περί τα 900 δισεκ. ευρώ ετησίως, λόγω χαμένης παραγωγικότητας. Πλέον οι εταιρείες έχουν αρχίσει να παίρνουν στα σοβαρά τον ρόλο τους στην επιδείνωση ή ελάφρυνση θεμάτων ψυχικής υγείας των εργαζομένων. Γιατί; Γιατί αν πραγματικά «είμαστε οι άνθρωποί μας», αν το ανθρώπινο δυναμικό είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο που διαθέτουμε ως εργοδότες, σίγουρα ένα υγιές κεφάλαιο μπορεί να αποδώσει πολύ περισσότερο.

Ο Μάιος ήταν μήνας Ψυχικής Υγείας οπότε πολλά ανακοινώθηκαν σχετικά με το θέμα. Εμείς συγκεντρώνουμε βασικά στοιχεία που πρέπει να λαμβάνει υπόψη μια εταιρεία ώστε να κινείται πάντα προστατευτικά προς την ψυχική υγεία του ανθρώπινου δυναμικού της.

 • Μέχρι το 2030, προβλέπεται ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας θα αποτελούν την κύρια αιτία θνησιμότητας και ασθενειών παγκοσμίως.
 • Οι τελευταίες έρευνες, δείχνουν ότι συντριπτικό ποσοστό των εργαζομένων αναζητούν από τους εργοδότες ένα περιβάλλον που προωθεί την ψυχική υγεία και την ευεξία, περισσότερο από την  Ισότητα, τη Βιωσιμότητα ή τη Διαφορετικότητα.
 • Η εργασία σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας παίζει καταλυτικό ρόλο στην ψυχική κατάσταση ενός ατόμου. Το περιβάλλον εργασίας μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να βγάλει τον καλύτερό του εαυτό, όπως μπορεί και να το επιβαρύνει, όπως φαίνεται ότι το γεγονός ότι το εργασιακό burn-out από το τέλος Μαΐου κατατάσσεται στις λίστες των αναγνωρισμένων ασθενειών του ΠΟΥ.
 • 1 στους 5 ανθρώπους στον κόσμο αντιμετωπίζει ένα ήπιο έως σοβαρό θέμα ψυχικής υγείας. Αυτό δεν πρέπει να δημιουργεί επιφύλαξη, στίγμα και περιθωριοποίηση. Πρέπει να ευαισθητοποιεί το εργασιακό οικοσύστημα ώστε να μπορούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι να είναι παραγωγικοί.
 • Δεν υπάρχει καμία διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε ψυχικά υγιείς και ψυχικά ασθενείς. Η ψυχική υγεία είναι μια δυναμική κατάσταση, ένα συνεκτικό σύνολο, ένα “συνεχές” (continuum). Και οποιαδήποτε μέρα, ο οποιοσδήποτε μπορεί να βρεθεί να αγωνίζεται.

Τι μπορείτε να κάνετε ως εργοδότες;

 • Αρχικά φροντίστε να προσφέρετε ένα ήρεμο, φωτεινό, υγιές εργασιακό περιβάλλον. Ακούγεται αυτονόητο αλλά δεν είναι πάντα.
 • Αναθεωρείστε συχνά τα χρονοδιαγράμματά σας. Τι στόχους έχετε θέσει στους εργαζόμενούς σας; Είναι εφικτοί; Έχετε κάνει καλό καταμερισμό εργασιών;
 • Αφουγκραστείτε τα συμπτώματα στρες ή εξάντλησης στην ομάδα σας. Θα το καταλάβετε από μειωμένη παραγωγικότητα, δυσκολία συγκέντρωσης, δυσκολία στη συνεργασία, συνεχή πεσμένη διάθεση. Μην αγνοείτε τέτοια συμπτώματα.
 • Ενθαρρύνετε τους ανθρώπους σας να σας μιλήσουν κατ’ ιδίαν αν κάτι τους ταλαιπωρεί ή αν υποφέρουν από κάποια διαταραχή. Πρέπει να γνωρίζετε. Δεν είναι ταμπού.
 • Βρείτε μια ισορροπία ανάμεσα στον έλεγχο που ασκείτε και την ελευθερία που δίνετε. Κάθε εργαζόμενος θέλει να νιώθει στήριξη αλλά και ανεξαρτησία ώστε να κάνει τη δουλειά του σωστά.
 • Μην είστε φάντασμα. Μην εξαφανίζεστε. Όταν δίνετε το παρών, δημιουργείτε αίσθημα ασφάλειας. Οι άνθρωποι χρειάζονται κατεύθυνση και απεύθυνση, το να λείπετε συνέχεια ή να είστε απρόσιτοι είναι ό,τι χειρότερο μπορείτε να κάνετε.
 • Διατηρήστε ακέραιες τις σχέσεις της ομάδας. Δίνετε εύσημα σε όλους και ποτέ μην κάνετε διακρίσεις. Διαγνώστε φαινόμενα mobbing εγκαίρως.
 • Αν είναι δυνατόν μην αφήνετε μέλη της ομάδας να δουλεύουν πολύ απομονωμένα. Αν κάποιοι δουλεύουν από το σπίτι, βεβαιωθείτε ότι δεν νιώθουν αποκομμένοι και κανονίστε συναντήσεις ανά διαστήματα.
 • Ενθαρρύνετε διαλείμματα, όπως ένα μεσημεριανό διάλειμμα για φαγητό. Γενικώς καθιερώστε ομαδικές δραστηριότητες, εξόδους, δράσεις κοινωνικής προσφοράς ή ακόμα και παιχνίδια με την ομάδα σας. Θα σας εκπλήξει το πόσο κάτι τέτοιο αποσυμπιέζει το στρες και ενώνει την ομάδα.

//Δείτε τον Οδηγό Προαγωγής Ψυχικής Υγείας στην Εργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ή περισσότερα στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Προαγωγή της Υγείας στους Εργασιακούς Χώρους, εδώ και εδώ.

Του Δημήτρη Φαλλιέρου

Main photo: www.shutterstock.com


Να γιατί η ψυχική υγεία των εργαζομένων σας είναι (και) δική σας υπόθεση
Tagged on:             

Leave a Reply