Οι «ρίζες» της παραγωγικότητας (κυριολεκτικά)

παραγωγικότητας
Φέρνοντας τα έξω, μέσα… θα ήταν ένας εναλλακτικός τίτλος αυτού του άρθρου. Απλώς η αφορμή είναι η μείωση του στρες και στόχος η αύξηση της παραγωγικότητας σε ανθρώπινες συνθήκες. Ή μάλλον, «φυσικές». Ξέρω, μαζεύτηκαν πολλές οι αλληγορίες, αλλά θα σας τα ξεκαθαρίσω όλα.

Σε πολλές επιχειρήσεις παγκοσμίως, έχει δοθεί μεγάλη προτεραιότητα στην αποφόρτιση του εργατικού δυναμικού από τα ποσοστά στρες που καταλήγουν να τα ταλαιπωρούν και μειώνουν ολοένα και περισσότερο τους ρυθμούς εργασίας τους, ή τους αυξάνουν υπερβολικά – χωρίς αυτό απαραίτητα να σημαίνει ότι οι εμπλεκόμενοι παράγουν περισσότερο ή πιο ποιοτικά αποτελέσματα. Οι εργοδότες προσπαθούν να σκαρφιστούν τρόπους, ειδικά σε πιο οργανωμένους οργανισμούς ή/και πολυεθνικές, όπου θα αυξήσουν τους παράγοντες του “wellbeing” όπως το αναφέρουν, και θα αποφευχθούν οι περιπτώσεις όπου το στρες θα οδηγήσει σε νοητικά ή ψυχοσωματικά προβλήματα.

Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να βρεθεί μια λύση (όχι ως η μόνη ασφαλώς) που εξ ορισμού θα δημιουργούσε ένα πιο χαλαρωτικό περιβάλλον για έναν εργαζόμενο και θα τον κινητοποιούσε, αντί να τον αποθαρρύνει καθημερινά. Κοινώς, ένα βιο-φιλικό περιβάλλον. Η λέξη «μιλάει» μόνη της – ένα περιβάλλον «φιλικό προς τη φύση», έννοια που αναφέρθηκε αρχικά από τον Γερμανό ψυχολόγο Erich Fromm, στην επεξήγησή του ότι τα πιο αστικά περιβάλλοντα αποστασιοποιούν τον άνθρωπο από τη φύση που αναζητά. Είναι κοινή γνώση άλλωστε, ότι όποτε επιθυμούμε να αποκοπούμε από δύσκολες σκέψεις και καταστάσεις, κλείνουμε τα μάτια κι αναζητούμε εικόνες και αναμνήσεις μας από εμπειρίες που έχουμε βιώσει στη φύση.

Ένας χώρος λοιπόν που θα αποτελείται από μεγάλα παράθυρα που κοιτούν προς κάποιο φυσικό τοπίο, και επίπλωση που περιλαμβάνει το υγρό στοιχείο, το ξύλο, την πέτρα και το πράσινο γενικότερα, μπορεί να δημιουργήσει περισσότερη ηρεμία και χαλάρωση. Εδώ ίσως έχει νόημα να τονίσουμε πως αυτές οι δύο αισθήσεις, μπορούν κάλλιστα να συνδυαστούν με την παραγωγική εργασία και την συνέπεια. Το διευκρινίζω μιας και πολλές φορές, κατόπιν της παγκόσμιας «πληγής» και των συνεπειών που έφερε η ανεργία σε πάσης φύσης οργανισμούς, παρερμηνεύεται πως κάποιος είναι αδύνατον να είναι συγχρόνως χαλαρός και παραγωγικός. Κι όμως, έχει αποδειχθεί πως ένας χώρος σαν τον προαναφερόμενο, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της πίεσης, του στρες και της καρδιακής τάσης, ενώ παράλληλα να αυξήσει τη δημιουργικότητα!

Σύμφωνα με σχετική έρευνα του Αμερικάνικου Συλλόγου Ψυχολογίας, ακόμα κι αν προστεθεί έστω ένα φυτό ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο στον εργασιακό χώρο, μπορεί να αυξήσει μέχρι και 15% την παραγωγικότητα των εργαζομένων, σε αντίθεση με γραφεία δίχως φυσική διακόσμηση. Πόσο μάλλον αν σκεφτεί κάποιος ότι θα βελτιωθεί κι η ποιότητα του αέρα του γραφείου, αν παράλληλα, όπως θα έπρεπε, απαγορεύεται και το κάπνισμα. Εξ ου και πολλοί γνωστοί οργανισμοί, όπως η Google, η Amazon κι η Apple, επενδύουν ουσιαστικά στην εσωτερική διακόσμηση με στοιχεία που θα κινητοποιούν το δυναμικό τους. Δίνουν εξαιρετική προτεραιότητα τόσο στον σχεδιασμό, όσο και σε λύσεις εξοπλισμού γραφείων που είναι άκρως φιλικές προς το περιβάλλον

Και πιστέψτε με, πολλοί παραπάνω εργαζόμενοι από αυτούς που ανήκουν στην γενιά των Millennials δίνουν πλέον προτεραιότητα στο πώς αισθάνονται στον χώρο εργασίας τους.

Αλλιώς, δεν θα είχε αυξηθεί τόσο (και γι’ αυτό!) το φαινόμενο των ελεύθερων επαγγελματιών.

Περιβάλλον, Βιο-φιλικό, Χώρος Εργασίας, Στρες, Αποφόρτιση, Εργασιακό Περιβάλλον, , Ανθρώπινο Δυναμικό, Κινητοποίηση

Της Έθελ Αγγελάτου

Copyright: www.shutterstock.com


Οι «ρίζες» της παραγωγικότητας (κυριολεκτικά)

Leave a Reply