Όσα πρέπει να ξέρουν οι εργοδότες για τον κορωνοϊό

corona virus
Μια βασική λίστα με το τι είναι καλό να ξέρετε αν έχετε επιχείρηση και απασχολείτε εργαζόμενους, μετά τις τελευταίες εξελίξεις για τον SARS-CoV-2.
 • Πρώτο και κυριότερο: προσέχουμε τις πηγές από τις οποίες ενημερωνόμαστε. Δυστυχώς είναι πολλοί σε αυτή τη συγκυρία που δίνουν αβάσιμες προσωπικές εκτιμήσεις αντί για επίσημα στοιχεία. Διαβάστε μόνο έγκυρους επιστημονικούς φορείς, και Μέσα που ασχολούνται επίσημα με την Εργοδοσία.
 • Αν στο ανθρώπινο δυναμικό σας έχετε γονείς που έχουν παιδιά ως 15 ετών: δικαιούνται άδεια 15 ημερών. Ειδικότερα:

-αν στην οικογένεια δουλεύουν και οι 2 γονείς, δεν μπορούν να πάρουν την άδεια ταυτοχρόνως αλλά εναλλάξ.

-αν στην οικογένεια δουλεύει μόνο ο ένας γονιός, δεν ισχύει η ειδική αυτή άδεια για τον άλλο γονέα. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που ο ένας γονιός νοσηλεύεται ή έχει προσβληθεί από κορονοϊό ή είναι ΑΜΕΑ.

-Το μέτρο θα ισχύσει για όσο διάστημα ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων και μέχρι τις 10 Απριλίου.

-Για κάθε τέσσερις μέρες άδειας, οι τρεις θα καταγράφονται ως ειδικού σκοπού και η μία ως κανονική άδεια.

-Ο εργοδότης θα πρέπει να δηλώσει στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ τους εργαζόμενους που έκαναν χρήση της άδειας αυτής και τη διάρκειά της.

 • Για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, δύναται ο εργοδότης να προτείνει τη δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο ή εργασία εξ αποστάσεως. Δηλαδή για όσους εργαζομένους σας κρίνετε ότι μπορούν να δουλέψουν με τον υπολογιστή από το σπίτι ή με ευέλικτο ωράριο, συστήνετέ τους να το κάνουν.
 • Ας αποφύγουμε τα άσκοπα meeting ή τις συναθροίσεις. Μεγάλες εταιρείες όπως η Google, την περίοδο αυτή έχουν ξεκινήσει για να διευκολύνουν τους εργοδότες, να παρέχουν δωρεάν τα εργαλεία του για τηλεδιάσκεψη.
 • Βάλτε -αν δεν έχετε ήδη- στον τρόπο συνεργασίας σας το Slack, το Teams της Microsoft και άλλα πολύτιμα εργαλεία.
 • Αν πρέπει να έχετε δοσοληψίες με το Δημόσιο, τι ισχύει;
  -αναστέλλονται για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο οι προθεσμίες για το επίδομα γέννησης σε ότι αφορά την κατάθεση δικαιολογητικών στα Κέντρα Κοινότητας των δήμων.
  -αναστέλλονται προσωρινά ορισμένες συναλλαγές με φυσική παρουσία στις κατά τόπους υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.
 • Μεριμνούμε με κάθε τρόπο για την υγεία τη δική μας και των εργαζομένων κοντά μας. Απολυμαίνουμε σχολαστικά τους χώρους εργασίας, φροντίζουμε πάντα να υπάρχει σαπούνι στις τουαλέτες και απολυμαντικό διάλυμα/υγρό. Αποφεύγουμε επαγγελματικές χειραψίες. Αν ως εργοδότες νιώθουμε ασθενείς, δεν πηγαίνουμε στη δουλειά.
 • Αν η επιχείρησή σας αναγκάστηκε να κλείσει λόγω ανωτέρας βίας για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού: ελέγξτε τι προβλέπεται για το επίδομα ύψους 718 ευρώ για 45 ημέρες για τους εργαζόμενούς σας.
 • Οι εν λόγω εργοδότες δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν μισθό και ασφαλιστικές εισφορές στους εργαζόμενους για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας της επιχείρησης με κρατική εντολή. Επιπλέον απαλλάσσονται προσωρινά από τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις που έπρεπε να πληρωθούν έως τέλη Μαρτίου. Ειδικότερα, προβλέπεται πως αναστέλλεται για 3 μήνες έως την 30η Ιουνίου του 2020 η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών και των δόσεων κάθε είδους ρύθμισης, οι οποίες είναι πληρωτέες έως 31η Μαρτίου 2020, στους κλάδους και περιοχές (ανά ΚΑΔ και Περιφερειακή Ενότητα), για περιπτώσεις που διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησής με κρατική εντολή για περισσότερο από 10 ημέρες.

Όσα πρέπει να ξέρουν οι εργοδότες για τον κορωνοϊό

Leave a Reply