Power speeches!

ομιλία

Steve Jobs (Stanford, τελετή αποφοίτησης, 2005)

Στην εναρκτήρια ομιλία του στο Stanford το 2005, ο πρώην CEO της Apple βούτηξε βαθιά μέσα στο δικό του ταξίδι ως επιχειρηματία και μίλησε ανοιχτά για τα προβλήματα που αντιμετώπισε στη διαδρομή του και πώς τα ξεπέρασε.

Κατά τη διάρκεια του λόγου του, ο Jobs αναφέρθηκε στην αποχώρησή του από το κολέγιο και είπε πως εκείνη η εποχή ήταν από τις πιο σημαντικές στη ζωή του. Γιατί; Διότι όπως τόνισε, άφησε το κολέγιο για να παρακολουθήσει μαθήματα που πραγματικά τον ενδιέφεραν, παρά να μελετά θέματα που δεν τον πάθιαζαν βαθιά.

Ένα από τα μαθήματα που πήρε αφού άφησε το κολέγιο, ήταν η καλλιγραφία. Αυτό μπορεί να μοιάζει λίγο παράξενο ως επιλογή, όμως συνδέει την εμπειρία που απέκτησε από αυτό το μάθημα με τις επιλογές γραμματοσειρών που εγκατέστησε στους υπολογιστές της Apple. Αν ο Jobs δεν είχε μάθει καλλιγραφία, δεν θα ενδιαφερόταν τόσο πολύ για φαινομενικά μικρές λεπτομέρειες, όπως οι γραμματοσειρές, όμως η Apple ήταν η πρώτη εταιρεία που πρόσθεσε διαφορετικές γραμματοσειρές στα λειτουργικά της συστήματα.

Και συνέχισε την ομιλία του λέγοντας: «Δεν μπορείτε να ενώσετε τις τέλειες αν κοιτάζετε μπροστά, μπορείτε να το κάνετε μόνο κοιτώντας πίσω. Αυτό όμως που χρειάζεστε είναι να συνεχίσετε να κοιτάτε μπροστά και να ελπίζετε πως οι τέλειες θα ενωθούν με κάποιον τρόπο». 

Το σημείο-κλειδί της ομιλίας του ήταν πως σε όλη μας τη ζωή μαθαίνουμε συνεχώς. Μεγαλώνουμε και αποκτούμε συνεχώς καινούργιες γνώσεις. Όλα έχουν να κάνουν με το τι επιλέγουμε να κάνουμε με αυτές τις γνώσεις και τελικά αυτό είναι που μας καθορίζει.

Όπως είπε ο Jobs, «Ο χρόνος σας είναι περιορισμένος, μην τον σπαταλάτε ζώντας τη ζωή κάποιου άλλου».

Matthew McConaughey (Πανεπιστήμιο του Houston, 2018)

Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός έκανε μια πολύ δυνατή ομιλία στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον, αλλά αυτό που ξεχώρισε ήταν πως μίλησε για τη «συνεχή αναζήτηση» της χαράς, λέγοντας: «Η χαρά είναι μια συνεχής διαδικασία, είναι πάντα υπό κατασκευή».

Μίλησε για το πώς έκρινε παλιότερα την επιτυχία του, με μέτρα που θεωρούσε σημαντικά για τον ίδιο, όπως ο αριθμός των βραβείων της Ακαδημίας που κέρδιζε ή τα ποσά των χρημάτων που του απέφεραν οι ταινίες του. Όμως μόνο όταν αποφάσισε να εστιάσει στην όλη διαδικασία της δημιουργίας μιας ταινίας και να απολαύσει κάθε πτυχή της, κατάλαβε πώς να μετρήσει πραγματικά την επιτυχία του. Αποδείχθηκε πως όταν έκανε ένα βήμα τη φορά και το απολάμβανε πραγματικά, τότε όλα έπαιρναν τον δρόμο τους.

«Προσδιόρισε τι είναι επιτυχία για σένα. Βρες τι θέλεις να πετύχεις και απόλαυσε όλο το ταξίδι -όχι μονο τα “ψηλά” του σημεία αλλά και τα “χαμηλά”», είπε κλείνοντας την ομιλία του.

Sheryl Sandberg (Harvard Business School, 2012)

Η Sheryl Sandberg είναι επιχειρηματίας, συγγραφέας και COO του Facebook. Στην ομιλία της στο Harvard Business School, εκτός από το να αναφερθεί στη δική της εμπειρία ως επιχειρηματία και τη δουλειά της στο Facebook με τον Mark Zuckerberg, επισήμανε κάτι σημαντικό, που καλά θα κάνουμε να το θυμόμαστε.

«Το κίνητρο έρχεται όταν δουλεύεις πάνω σε πράγματα που σε ενδιαφέρουν αλλά και με ανθρώπους που τους βρίσκεις ενδιαφέροντες. Να διοικείτε και με την καρδιά, όχι μόνο με το μυαλό. Είναι ένα θέμα επαγγελματικό αλλά και βαθιά προσωπικό. Μοιραστείτε το με τους άλλους και θα τα καταφέρετε». Αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια για τις επιχειρήσεις: αυτοί που έχουν μια επιχείρηση και εργάζονται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που τους απασχολούν ομαδικά, το πιθανότερο είναι να πετύχουν.

Και σύμφωνα με τη Sandberg, ακόμη και όταν πετύχουμε στη δουλειά μας, πρέπει να συνεχίζουμε να δουλεύουμε, γιατί αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα.

Της Μίας Κόλλια

Main photo: www.shutterstock.com


Power speeches!
Tagged on:             

Leave a Reply