Rotation και «εσωτερικές» προσλήψεις… κρατάνε το πνεύμα ζωντανό! [ΜΕΡΟΣ Β’]

εσωτερικές προσλήψεις
Συνεχίζοντας από την προηγούμενη ενότητα, όπου αναφέραμε τα πλεονεκτήματα χρηματοδότησης της πρακτικής των εσωτερικών προσλήψεων, τονίσαμε τις ευκαιρίες εκπαίδευσης, προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξής που μπορεί να λάβει ένας εργαζόμενος κατά τη μετακίνησή του σε άλλο τμήμα/θέση.

Συγκεκριμένα, με το να παρακολουθεί ο εργαζόμενος τις αρμοδιότητες και καθημερινές προκλήσεις ενός άλλου στελέχους (shadowing), του προσθέτει τεχνογνωσία και τον εξασκεί σε νέες δεξιότητες, ειδικότερα σε νέες τεχνολογίες και μεθόδους. Πλέον, μάλιστα, πολλές εταιρείες τοποθετούν νέα στελέχη ως μέντορες μεγαλύτερων επαγγελματικά στελεχών, με στόχο την επικαιροποίηση των γνώσεών τους και την τεχνολογική αυτοματοποίηση της καθημερινότητας του ρόλου τους.

Κατ’ επέκταση, ανανεώνονται οι γνώσεις και δεξιότητες ολόκληρης της ομάδας, ενώ σε δεύτερο χρόνο, ίσως προκύψουν ενδείξεις ικανότητας ηγεσίας από ένα στέλεχος, κάτι που μπορεί να οδηγήσει τη διοίκηση να τον/την εξελίξει σε άλλη βαθμίδα της ιεραρχίας. Εξ ου και για όλα τα παραπάνω, παρατηρείται παγκόσμιο ενδιαφέρον από στελέχη να μετακινηθούν εντός του οργανισμού τους, παρά να παραμείνουν στη θέση τους και να μετεκπαιδευθούν.

3. Ατομική & Ομαδική Παραγωγικότητα
Αν υπολογίσει κανείς ότι η μετακίνηση ενός στελέχους σε ένα άλλο τμήμα, συνεπάγεται την απόκτηση επιπλέον γνώσεων, είναι δεδομένο ότι αυτό δυνητικά θα αυξήσει την παραγωγικότητά του. Και να ήταν μόνο οι νέες γνώσεις; Χρειάζεται να λάβουμε υπόψη την διαφορετική οπτική που θα έχει πλέον, τις νέες επαφές και το δίκτυο που θα έχει δημιουργήσει, καθώς και την εμπειρία και τις ιδέες που θα έχει μοιραστεί μαζί τους για νέες συνεργασίες και την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών. Δε συζητώ δε, την αυξημένη αυτοπεποίθηση που θα αποκτήσει!

4. Διατήρηση Προσωπικού
Εσείς θα θέλατε να αποχωρήσετε μετά από όλα αυτά; Με τόσες ευκαιρίες ανάπτυξης, διαφοροποίησης της καθημερινότητας του ρόλου σας, προαγωγής ή εξέλιξης στην ιεραρχία, γιατί να θέλει κάποιος να αποχωρήσει; Έρευνες δείχνουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων που επιθυμούν να ανοίξουν πανιά προς έναν άλλο εργοδότη, δεν είναι λόγω του μισθού (δεν αποτελεί, τουλάχιστον, τον πρώτο παράγοντα), αλλά λόγω της φήμης της εταιρείας (92%) και των λύσεων που προσφέρει για την εξέλιξη του προσωπικού της. Πως λοιπόν, να μην λειτουργήσουν αυτά ως κίνητρο για την προσέλκυση κι άλλων ταλέντων στον οργανισμό;

5. Κινητοποίηση
Μιας που αναφέρθηκα στα κίνητρα, και μόνο η ιδέα της μετακίνησης, φαντάζει υπεραρκετή για να ανανεώσει ένα στέλεχος και το πώς νοιώθει κατά την εργασία του. Ίσως γιατί το στέλεχος εκλαμβάνει τελικά την μετακίνηση ως ενός είδους προαγωγή ή ανταμοιβή. Ίσως γιατί μειώνει αισθητά τα επίπεδα της μονοτονίας και του στρες που βιώνει μέσα από το ρόλο του. Λογικά όμως, ανανεώνεται γιατί οι δυνατότητες εκπαίδευσης που θα του παρουσιαστούν, θα είναι πολύ περισσότερες απ’ ότι αν παρέμενε στο ίδιο τμήμα και ρόλο.

Της Έθελ Αγγελάτου

Copyright: www.shutterstock.com


Rotation και «εσωτερικές» προσλήψεις… κρατάνε το πνεύμα ζωντανό! [ΜΕΡΟΣ Β’]

Leave a Reply