Σπιτική υπόθεση

work from home
Η δουλειά από το σπίτι ήρθε για να μείνει. Στη μετά-κορωνοϊού εποχή, αρκετοί θα επιλέξουν να εργάζονται από το σπίτι.

Της Μίας Κόλλια

Αν είσαι επιχειρηματίας, δώσε μία λίστα συμβουλών που θα βοηθήσει τους υπαλλήλους σου. Αν πάλι έχεις τη δική σου δουλειά και θα την αναπτύξεις πλέον από το σπίτι, μην ξεχνάς τα παρακάτω. Μιλάει η πείρα. Μετά από πολλά χρόνια σε περιοδικά, δουλεύω από το 2011 στο σπίτι. Ακόμη και αν το συνηθίζεις δύσκολα στην αρχή, τελικά θα δεις πως έχει αρκετά συν.

1. Ο χαρακτήρας και ο τρόπος σου.

Πώς είσαι πιο παραγωγικός; Πώς έχεις μάθει να λειτουργείς; Πώς είσαι σαν άνθρωπος; Είσαι της τελευταίας στιγμής ή του έγκαιρου προγραμματισμού; Όπως και να είσαι, μην το αλλάξεις. Μείνε στις συνήθειές σου, μην προσπαθήσεις να αλλάξεις και τον χαρακτήρα σου την ώρα που είσαι κλεισμένος στο σπίτι. Μόνο εκνευρισμό θα προσθέσεις παρά καλό θα κάνεις. Όμως, ποτέ μην αναβάλεις. Με όποιον τρόπο και αν λειτουργείς, θα πρέπει να ανταπεξέρχεσαι στις καθημερινές υποχρεώσεις. Με το στυλ και τον ρυθμό σου, αλλά να αποπερατώνονται.

2. Οι σημειώσεις μια μέρας.

Είτε είσαι άνθρωπος του προγράμματος είτε χαρακτήρας της τελευταίας στιγμής, το να κρατάς σημειώσεις γι’ αυτά που πρέπει να ολοκληρώσεις είναι πολύ σημαντικό όταν δουλεύεις εκτός γραφείου. Κανένας δεν είναι παρών για να σε επαναφέρει στην τάξη, υπενθυμίζοντάς σου ό,τι έχεις παραλείψει. Επίσης, όταν κυκλοφορούμε και εργαζόμαστε ανάμεσα σε άλλους ανθρώπους, όλο και κάτι θυμόμαστε πιο εύκολα. Δεν ξέρω γιατί, αλλά συχνά μόλις δω κάποιον μπροστά μου, λέω «α, να τι ήθελα κάνω»… Οπότε, πάντα και για όλα σημειώσεις. Με μολύβι, στο κινητό, φωνητικά… Όπως θες.

3. Το περιβάλλον σου.

Αν έχεις τη δυνατότητα να δουλεύεις με κλειστή πόρτα, κάν’το. Ετσι περιορίζεις όσο περισσότερο γίνεται τους αντιπερισπασμούς. Αν πάλι, αυτό δεν γίνεται, παρακάλεσε τους υπόλοιπους που ζουν μαζί σου να μην κάνουν πολλή φασαρία. Αν πάλι αυτό δεν γίνεται, φόρεσε τα ακουστικά σου. Οι διαρκείς διασπάσεις είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της δουλειάς στο σπίτι. Και για αυτό, παρότι ο σταθερός υπολογιστής σε συγκεντρώνει πολύ καλύτερα και θυμίζει περισσότερο «γραφείο», ένα λαπ τοπ τουλάχιστον σου επιτρέπει να ξεφεύγεις από τον χαμό.

4. Το ωράριο.

Αν δεν βάλεις αυτοπεριορισμό στις ώρες εργασίας, ήτοι ένα ωράριο, και περισσότερο θα δουλεύεις, και λιγότερο θα αποδίδεις και θα είναι σπασμένα τα νεύρα σου. Επίλεξε προσεκτικά τις ώρες σου για να διαμορφώσεις το πρόγραμμά σου. Αν το σπίτι ησυχάζει για παράδειγμα από παιδιά το μεσημέρι, μην το χάσεις. Αν πάλι το απόγευμα ή το πολύ πρωί επικρατεί ηρεμία, εκμεταλλεύσου αυτές τις ώρες. Και όλα τούτα με σταθερότητα. Διότι έτσι θα σε σέβονται και οι άλλοι. Μην ξεχνάς πως δεν πρέπει μόνο εσύ να προσαρμοστείς σε μια νέα πραγματικότητα, αλλά όλοι στο σπίτι.

5. Η τάξη.

Αν δεν είσαι παρθένος, όπως εγώ, που δεν αντέχω ούτε εκατοστό μετακίνησης των τετραγωνισμένων πραγμάτων και ούτε κουταλάκι βρώμικο στον νεροχύτη πριν από τον ύπνο, θα πρέπει κάπως να υιοθετήσεις του ζωδίου μου χαρακτηριστικά. Διότι, ναι μεν υπάρχουν άνθρωποι που λειτουργούν και αποδίδουν στο χάος, αλλά αυτά στο γραφείο τους. Στο σπίτι, όπου γύρω τριγύρω δεν υπάρχουν μόνο χαρτιά και τηλέφωνα, αλλά χίλια δυο, το πιθανότερο είναι να χάσεις τον μπούσουλα και τον στόχο.

Photo by Domenico Loia on Unsplash


Σπιτική υπόθεση

Leave a Reply