Στελεχώνεις το τμήμα Finance; 13 Ερωτήσεις που θα κάνουν τη διαφορά στη συνέντευξη. [Μέρος Α’]

finance
Αν η διαδικασία της στελέχωσης του προσωπικού σας έχει βαλτώσει, όσον αφορά στις οικονομικές θέσεις που θέλετε να καλύψετε, φροντίστε να την ανανεώσετε το συντομότερο δυνατόν και να αξιοποιήσετε τις τάσεις της αγοράς που θα ενισχύσουν την προσέλκυση ταλέντων.

Της Έθελ Αγγελάτου

Μην ξεχνάτε την ευθύνη που έχετε ως εκπρόσωποι του τμήματος HR, να αναδείξετε μέσα από τις ερωτήσεις και την γενικότερη συζήτηση που θα ξεκινήσετε το ζήλο των στελεχών σας, την κουλτούρα του οργανισμού σας και σίγουρα, τις ηθικές αξίες πάνω στις οποίες βασίζετε τις ενέργειες των ομάδων σας.

Οι οικονομικές θέσεις είναι «από τη φύση τους» από τις δυσκολότερες θέσεις να καλυφθούν, εξ ου και οι ερωτήσεις που θα προετοιμάσετε, είναι απαραίτητο να βασίζονται σε συγκεκριμένη στρατηγική και να θέτουν γερές βάσεις για τα στελέχη που έπεται να εντάξετε στην εταιρεία σας… Ενδεικτικά, μπορείτε να αξιοποιήσετε κάποιες από τις παρακάτω:

 • Τι σας κινητοποίησε να αιτηθείτε για την συγκεκριμένη θέση; Ψάξτε βαθιά να ανακαλύψετε τα κίνητρα των στελεχών που θα σας προσεγγίσουν, και κυρίως αν το ενδιαφέρον τους έχει να κάνει με την διεκδίκηση εξουσίας – που το Οικονομικό τμήμα «προσφέρει» εκ των ουκ άνευ – ή το πραγματικό ενδιαφέρον τους για τον κλάδο του και την ανάγκη τους να καταξιωθούν μέσα από το ρόλο τους.
 • Τι γνωρίζετε για την εταιρεία, τον ανταγωνισμό μας και τον κλάδο συνολικά; Οι πληροφορίες που συλλέγουν οι υποψήφιοι, ανεξαρτήτως επαγγελματικής ηλικίας και ιεραρχίας για την εταιρεία, είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να αντιληφθείτε το αποτύπωμα του employer brand σας. Πόσο μάλλον, αν πραγματικά ενδιαφέρονται να εργαστούν στον οργανισμό σας.
 • Ποιοι άλλοι κλάδοι συγκεκριμένα έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον σας; Αν ο χρηματοοικονομικός κλάδος είναι προτεραιότητα για τα ταλέντα που έχετε προσελκύσει, θα φανεί στην απάντησή τους.
 • Αν μπορούσατε να αγοράσετε μετοχές από μία συγκεκριμένη εταιρεία, ποια θα ήταν αυτή και γιατί; Σίγουρα θέλετε να γνωρίζετε αν ο υποψήφιος που έχετε απέναντί σας είναι έτοιμος και εξοικειωμένος για ρίσκα ή όχι.
 • Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζει ένα στέλεχος στον χρηματοοικονομικό κλάδο σήμερα; Η εμπειρία, καθώς και οι γνώσεις του στελέχους για την κίνηση του κλάδου στην αγορά, καθορίζουν και την ετοιμότητά του να ανταπεξέλθει πιο άμεσα στις προκλήσεις του ρόλου του.
 • Γιατί πιστεύετε ότι πληροίτε τις προϋποθέσεις του συγκεκριμένου ρόλου, σε σύγκριση με άλλους υποψηφίους; Θέστε την πιο προκλητική ερώτηση. «Βάλτε τον/την στα παπούτσια σας» και δείτε αν θα επέλεγε τον εαυτό του/της.
 • Η εν λόγω θέση όμως, ως ρόλος ευθύνης, ενδέχεται να απαιτεί περισσότερες ώρες εργασίας – θα μπορέσετε να ανταπεξέλθετε; Ανάλογα με την υψηλή ιεραρχίας της θέσης, χρειάζεται κι η ανάλογη αφοσίωση. Ελέγξτε αν ο/η υποψήφιός/ά σας είναι έτοιμος/η να στηρίξει κάτι τέτοιο.
 • Ποιο είναι το μεγαλύτερό σας επίτευγμα μέχρι σήμερα; Μια ερώτηση σταθερής αξίας για να αξιολογήσετε πώς ο/η ίδιος/α ο/η υποψήφιος/α αξιολογεί την επαγγελματική του/της πορεία.
 1. Ποιες ήταν οι κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίσατε στον τομέα σας μέχρι σήμερα και πώς τις διαχειριστήκατε; Ο ρόλος ενός χρηματοοικονομικού στελέχους είναι γεμάτος προκλήσεις. Δείτε με πόσες έχει έρθει αντιμέτωπος/η μέχρι σήμερα.
 • Πώς θα περιέγραφαν οι προηγούμενοι συνάδελφοι και προϊστάμενοι την μεταξύ σας συνεργασία; Μερικές φορές είναι ευκολότερο, αντί να ρωτήσετε ποια είναι τα δυνατά και αδύναμα σημεία του/της υποψηφίου/ας, να εκμαιεύσετε τα σχόλια των επαγγελματιών γύρω του/της.
 • Είστε πρόθυμος να μετακινηθείτε στο εξωτερικό ή για ενδεχόμενα ταξίδια που μπορεί να προκύψουν; Σημαντική ερώτηση, στην οποία βασίζονται αρκετοί ρόλοι όπου οι μετακινήσεις ή η μετοίκηση είναι προϋπόθεση.
 • Ποιο είναι το χειρότερο μάθημα που χρειάστηκε να παρακολουθήσετε κατά τις σπουδές σας και πώς θα σας περιέγραφε ο καθηγητής αυτού; Μια εκπληκτική ερώτηση για να αφοπλίσετε τον/την υποψήφιο/α και να τον/την ενθαρρύνετε να αποκαλύψει τον χαρακτήρα και τους στόχους του/της «τότε».
 • Ασχολείστε με κάποιο συγκεκριμένο σπορ; Αν αναζητάτε στέλεχος που επιθυμείτε να ενεργεί ανταγωνιστικά, αυτή είναι μια εκπληκτική ερώτηση για να τον/την ενθαρρύνετε να το αποκαλύψει – είτε η ενασχόληση με το άθλημα αφορούσε στο παρελθόν, είτε στο παρόν.

Photo by Adeolu Eletu on Unsplash


Στελεχώνεις το τμήμα Finance; 13 Ερωτήσεις που θα κάνουν τη διαφορά στη συνέντευξη. [Μέρος Α’]

Leave a Reply