Ταπεινά και Ανθρωποκεντρικά.

ανθρωποκεντρικά
Αν η Στελέχωση Προσωπικού δεν βασίζεται σε ανθρωποκεντρικές ρίζες, τότε δε θα έπρεπε να εξασκείται εξ αρχής. Πόσο μάλλον, με όλες αυτές τις απότομες δυσκαμψίες στην οικονομία, την κρίση, τις συνεχείς προσπάθειες όλου του κόσμου να επιβιώσει αυτών των αλλαγών, να εργαστεί και να ζήσει αξιοπρεπώς.

Οι συνεχείς μεταλλάξεις και οι ενέσεις αλλαγών, λόγω διαφορετικών γενεών που παίρνουν τα ηνία και της τεχνολογίας που εκβιάζει την προσαρμογή, οδηγούν σε μονόδρομο αντιμετώπισης. Χρειάζεται να γίνουμε πάλι άνθρωποι, για να ζούμε σαν άνθρωποι. Ταπεινά και όμορφα.

Οι recruiters έτσι όπως πλέον έχουν σχηματιστεί στο μυαλό όλων, είτε εντός εταιρειών, είτε σε agencies, έχουν την μορφή ενός ατόμου στα 25+/28+ όπου δείχνει να έχει την αυτοπεποίθηση βασιλιά που κάθεται στον θρόνο του και παίρνει αποφάσεις σε καθημερινή βάση για τις ζωές των άλλων, χωρίς απαραίτητα αυτές να συνοδεύονται από εμπειρία. Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, εκβιάζονται από το χρόνο και ανωτέρους που ζητούν άμεσα αποτελέσματα, δίχως την παραμικρή σκέψη της επίδρασης αυτών. Η δουλειά να γίνεται. Από την άλλη, υπάρχουν κι οι μεγαλύτεροι επαγγελματικά recruiters των 40+/50+ που έχουν περάσει περισσότερο χρόνο σε συνεντεύξεις από ότι με την οικογένειά τους, κι οι αποφάσεις τους, αν μη τι άλλο, σφύζουν από εμπειρία. Έλα μου, όμως, που τις πιο πολλές φορές συνοδεύουν την κρίση τους από κούραση, αγανάκτηση κι έτσι καταλήγουν στην προκατάληψη (bias).

Οι πρώτες σκέψεις σας διαβάζοντας τα παραπάνω, αν εξασκείτε το επάγγελμα, μπορεί να είναι η άρνηση, σκεπτόμενοι: «έλα παππού να σου δείξω τα αμπελοχώραφά σου», ή «έλα στη θέση μου και μιλάμε μετά», ή «έμπειρος recruiter σημαίνει να ελέγχεις και να αποφεύγεις τέτοια αποτελέσματα». Θα αγνοήσω αυτές και θα βασιστώ στις δεύτερες σκέψεις σας, λοιπόν, όπου βαθιά μέσα σας ξέρετε ότι κάπου στα παραπάνω υπάρχει μια αλήθεια. Κάπου στην πιεστική καθημερινότητα, παράλληλα με όσα συμβαίνουν εντός και εκτός ωραρίου… κάπου αδικήσατε με την απόφασή σας κάποιον, είτε εν γνώσει, είτε εν αγνοία σας. Αν είστε πιο κοντά σε αυτή την αλήθεια, τότε σίγουρα έχετε κάνει την αρχή.

Πόσες φορές έχετε έρθει αντιμέτωποι με εσωτερικές σας σκέψεις, διαβάζοντας ένα άρθρο, ένα ανάγνωσμα στην παραλία, ή το next best βιβλίο leadership που κάποιος σας συνέστησε, όπου συνειδητοποιείτε ότι έχετε μπροστά σας το manual που σας δείχνει ποιος θέλετε να είστε; Γιατί λοιπόν να μην κάνετε πράξη, καθημερινά, και στις πιο απλές αρμοδιότητές σας την ταπεινότητα και τον σεβασμό προς έναν άλλο άνθρωπο; Γιατί χρειάζεται πάντα να μας το λέει ένα βιβλίο (που καλώς συμβαίνει και έτσι), αλλά να μην συνειδητοποιούμε παράλληλα, τη στιγμή που όλα μπορούν να αλλάξουν, πως ένα χαμόγελο, μια πιο καθαρή κρίση, η υπομονή και η αποφασιστικότητα να υποστηρίξουμε τις επιλογές και αποφάσεις μας αργότερα στους ανωτέρους μας, μπορεί να βάλει ένα λιθαράκι στην εξάσκηση ενός τόσο ανθρωποκεντρικού επαγγέλματος. Σχεδόν λειτουργήματος, θα έλεγα.

Θα θυμηθώ κάτι από τα χρόνια μου ως recruiter. Δεν θα ξεχάσω ποτέ, πως τα πρώτα χρόνια που είχα ξεκινήσει να εξασκώ το επάγγελμα, θεωρούσα απαράδεκτο να αφήσω να φύγει έτσι από το δωμάτιο της συνέντευξης – εκεί που η μαγεία συμβαίνει σε δύο ανθρώπους – ένα μικρό ή μεγάλο ταλέντο που είχα ανακαλύψει, μόνο και μόνο επειδή είχε ένα άθλιο βιογραφικό ή τρόπο να κάνει brand τις δυνατότητές του. Ήξερα πως με αυτόν τον τρόπο θα καταστρέψει και τις επόμενες προσπάθειές του για εύρεση εργασίας ή την ανάγκη του να νιώσει παραγωγικό και χρήσιμο στην κοινωνία. Προτιμούσα να επενδύσω λίγο παραπάνω χρόνο, ακόμα κι αν δεν έκανε fit στο ρόλο που χειριζόμουν, για να το συμβουλέψω να βελτιώσει την προσέγγισή του την επόμενη φορά.

Απολύθηκα για αυτό το μοντέλο εργασίας γιατί καθυστερούσε τις πωλήσεις. Μετά από χρόνια, ως σύμβουλος καριέρας, γνώρισα πολλούς ανθρώπους που απέλυαν για τους ίδιους λόγους άτομα ανθρωποκεντρικά από την ομάδα τους, και παραπονιόντουσαν πλέον ότι headhunters κι εργοδότες τους αντιμετώπιζαν ως «νούμερα», ως μεγάλους ηλικιακά κι όχι ανθρώπινα.

God works in mysterious ways.

Της Έθελ Αγγελάτου

Copyright: www.shutterstock.com


Ταπεινά και Ανθρωποκεντρικά.
Tagged on:         

Leave a Reply