Τεστ εξυπνάδας

smart test
Δεν χρειάζεται πολλή σκέψη -μέσα σε 5 λεπτά, μπορούμε να καταλάβουμε αν κάποιος είναι τόσο έξυπνος όσο νομίζει.

Της Μίας Κόλλια,

Θα σας πω μια ιστορία: Παράγγειλα ένα σάντουιτς και ζήτησα να έχει διπλή γαλοπούλα. Ο κύριος από πίσω μου γύρισε και μου είπε: «Δεν πρέπει να τρως κρέας, σου κάνει κακό».

«Μπορεί», του είπα, «αλλά μου αρέσει».

Όπως φάνηκε στη συνέχεια, αυτή δεν ήταν η σωστή απάντηση. «Το κρέας είναι απαίσιο, δεν υπάρχει ούτε ένας λόγος να το τρως. Η επιστήμη είναι αδιάψευστη. Ένας φίλος μου μου έμαθε τη δίαιτα vegan και μου έχει αλλάξει τη ζωή», μου είπε.

«Δεν είμαι σίγουρος πως όλα τα κρέατα είναι βλαβερά, αλλά είναι πολύ ωραίο που αυτός ο τρόπος ζωής δουλεύει για σένα. Πόσο καιρό τον ακολουθείς;» τον ρώτησα.

«Αυτή είναι η δεύτερή μου μέρα», μου είπε.

Μάλιστα!

Η επίδραση Dunning-Kruger: Η σιγουριά αυτού του ανθρώπου αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα της επίδρασης Dunning-Kruger, ένα είδος γνωστικής προκατάληψης, περιγραφόμενη από τους ψυχολόγους David Dunning και Justin Kruger ως την πεποίθηση ότι κάποιος είναι εξυπνότερος ή πιο έμπειρος από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Αν συνδυάσουμε, δηλαδή, την έλλειψη αυτογνωσίας με τη χαμηλή γνωστική ικανότητα, έχουμε υπερτιμήσει την ίδια μας την εξυπνάδα και ικανότητα.

Όπως λέει ο Dunning, «αν είσαι ανίκανος, δεν μπορείς να ξέρεις ότι είσαι ανίκανος. Οι δεξιότητες που χρειάζεσαι ώστε να καταλήξεις στη σωστή απάντηση είναι όμοιες με αυτές που χρειάζονται για τις αναγνωρίσεις».

Όπως είπε ο Bρετανός φιλόσοφος Bertrand Russell, «ένα από τα επώδυνα στοιχεία της εποχής μας είναι το γεγονός ότι αυτοί που νιώθουν σιγουριά είναι χαζοί, και αυτοί  που έχουν φαντασία και κατανόηση διακατέχονται από αμφιβολία και δισταγμό».

Δεν θα έπρεπε όμως να καταδικάζουμε τον κύριο για τη σιγουριά του στην επιλογή του. Όλοι ξέρουμε κάποιους που υπερτιμούν τις δυνατότητές τους. Παίρνουν μια θέση και στη συνέχεια τη διακηρύσσουν και επιτίθενται μιλώντας με στόμφο, ενώ ταυτόχρονα αγνοούν τις απόψεις των υπολοίπων. Θεωρούν ότι έχουν δίκιο - και θέλουν να ξέρεις και εσύ ότι έχουν δίκιο. Αυτή είναι μια συμπεριφορά που ένας καλός ηγέτης θα πρέπει να αποφεύγει. Διότι...

... Η σοφία ποτέ δεν βρίσκεται στη σιγουριά: Όπως λέει και ο Jeff Bezos, «οι εξυπνότεροι άνθρωποι συνεχώς επανεξετάζουν ό,τι έχουν καταλάβει ως τώρα και ξανασκέπτονται προβλήματα για τα οποία θεωρούσαν πως είχαν ήδη βρει τη λύση. Είναι ανοικτοί σε καινούργιες οπτικές, καινούργιες πληροφορίες, καινούργιες ιδέες και θέτουν προκλήσεις στον τρόπο σκέψης τους».

Αυτό συμβαίνει επειδή η σοφία δεν βρίσκεται στη σιγουριά. Σοφία είναι να γνωρίζεις ότι ενώ μπορεί να ξέρεις πολλά, σίγουρα υπάρχουν άλλα περισσότερα που δεν ξέρεις. Σοφία είναι να προσπαθείς να βρεις τι είναι δίκιο, όχι να έχεις δίκιο. Σοφία είναι να αναγνωρίζεις πότε κάνεις λάθος και να υποχωρείς με χάρη.

Μη φοβάσαι να κάνεις λάθη. Μη φοβάσαι να παραδέχεσαι ότι δεν έχεις όλες τις απαντήσεις. Μη φοβάσαι να πεις «νομίζω» αντί «γνωρίζω», γιατί αυτές είναι οι ποιότητες ενός καλού ηγέτη.

Photo by Joao Tzanno on Unsplash


Τεστ εξυπνάδας
Tagged on:             

Leave a Reply