Tι κοινό έχουν οι γυναίκες στην εξουσία;

High achieving women
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι γυναίκες σε υψηλές θέσεις μοιράζονται πολλά όμοια χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένης της αντοχής στο άγχος.

Της Μίας Κόλλια

Κατά τη διάρκεια έρευνας, ζήτησαν από 85 γυναίκες σε διευθυντικό επίπεδο να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήσεων, για να αξιολογήσουν ποια στοιχεία της προσωπικότητάς τους συμβάλλουν στην επιτυχία της θέσης τους, στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον. Τα ευρήματά τους είναι πολύ σημαντικά, ειδικά όταν πρόκειται για τη σημασία της διαχείρισης του στρες.

1) Αυτοπεποίθηση: Αντιμετωπίζετε με ειλικρίνεια και χωρίς περιστροφές τους ανθρώπους γύρω σας;Είστε ξεκάθαρες ή τους κάνετε να αναρωτιούνται για τη στάση σας; Η εικόνα της «γατούλας» που δεν ξέρει ακριβώς τι θέλει, δεν οδηγεί στην επιτυχία. Συμπεριφερθείτε περισσότερο ορθολογικά και λιγότερο συναισθηματικά.

2) Επιθετικότητα: Χρησιμοποιείται συχνά ως αρνητική λέξη για τις γυναίκες στις επιχειρήσεις, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία. Και δεν εννοούμε την επιθετικότητα που κάνει τους άλλους να τραυλίζουν μπροστά σας φοβισμένοι, αλλά για την «εποικοδομητική» επιθετικότητα, που θα σας κάνει να τα καταφέρετε να προχωρήσετε ακόμα κι όταν βρεθείτε μπροστά σε κλειστές πόρτες.

3) Ενσυναίσθηση: Να είστε σε θέση να ακούτε και να κατανοείτε τα συναισθήματα των άλλων. Είμαστε όλοι άνθρωποι, με αδυναμίες, φόβους, ελαττώματα, αλλά και απόψεις που αξίζει να ακουστούν και να αντιμετωπιστούν τουλάχιστον με ευγένεια. Η επιτυχημένη γυναίκα-ηγέτιδα κάνει τη διαφορά όταν εκφράζει την κατανόησή της, χωρίς όμως να επιτρέπει στον συναισθηματισμό να οδηγήσει μια κατάσταση εκτός πορείας.

4) Η δύναμη του εγώ: Αυτό δεν μεταφράζεται ως εγωπάθεια που δεν τη χωράει η πόρτα του γραφείου! Απλώς σημαίνει ότι έχετε εμπιστοσύνη στις ικανότητές σας να ξεπερνάτε τις προκλήσεις. Δεν υπάρχει τίποτε αλαζονικό στο να γνωρίζετε τα δυνατά σας σημεία και να τα προβάλλετε.

5) Ενέργεια: Για να δημιουργήσετε τον απαιτούμενο ενθουσιασμό και πνεύμα ομαδικότητας στο γραφείο, χρειάζεστε ενέργεια: καλό φαγητό, άφθονη άσκηση και μια ζωντάνια που θα την αποκτήσετε δουλεύοντας με μέτρο και όχι ξενυχτώντας κάθε βράδυ στο γραφείο. Οι προκλήσεις μάς αναζωογονούν -όχι όμως όταν νιώθουμε εξουθενωμένοι.

6) Αντοχή στο στρες: Σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές, οι γυναίκες αντέχουν περισσότερο στο στρες χάρη στις θηλυκές ορμόνες - οιστρογόνα, που φαίνεται ότι «μπλοκάρουν» την αρνητική επίδραση του στρες στον εγκέφαλο. Παρ' όλα αυτά, με μια εντελώς νέα ομάδα, ένα νέο γραφείο και projects, η αντοχή στο άγχος δοκιμάζεται έντονα. Ο κάθε άνθρωπος έχει ένα δικό του οπλοστάσιο ενάντια στο στρες -μια φίλη μου έχει ένα μπουκαλάκι με αιθέριο έλαιο λεβάντας, βότανο που εξισορροπεί τον οργανισμό και δρα καταπραϋντικά. Ας έχουμε όμως κατά νου και το τρίπτυχο της επιτυχημένης διαχείρισης του στρες, που προτείνουν οι ειδικοί: σωματική χαλάρωση, απόσπαση της προσοχής και έλεγχος των σκέψεων.

Photo by Brooke Lark on Unsplash


Tι κοινό έχουν οι γυναίκες στην εξουσία;
Tagged on:             

Leave a Reply