Τρεις ταινίες «σχολείο»!

ταινία

Γιατί όπως όλοι ξέρουμε, με λίγη παραπάνω παρακίνηση, μπορούμε να πετύχουμε αρκετά περισσότερα.

Will Smith (Pursuit of Happiness, 2006)

Στην αρχή της σκηνής, βλέπουμε τον γιο του Smith να παίζει με μια μπάλα του μπάσκετ  και να φωνάζει «θα γίνω επαγγελματίας!».

Όταν το ακούει αυτό ο Smith αποφασίζει να τον προσγειώσει, λέγοντάς του πως ο ίδιος ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα καλός στο μπάσκετ, έτσι και ο γιος του δεν θα έπρεπε να περιμένει κάτι καλύτερο.

Ο μικρός δείχνει φανερά απογοητευμένος από το σχόλιο και ο πατέρας του συνειδητοποιεί τι του είπε και προσπαθεί να το διορθώσει:

 «Μην αφήσεις ποτέ κανέναν να σου πει ότι δεν μπορείς να κάνεις κάτι - ούτε καν εμένα.  Έχεις ένα όνειρο, πρέπει να το προστατέψεις. Θέλεις κάτι; Κάν’ το να συμβεί».

Al Pacino (Any Given Sunday, 1999)

Η ταινία αφορά μια επαγγελματική ομάδα αμερικανικού ποδοσφαίρου, με προπονητή τον  Al Pacino. Στο τελευταίο παιχνίδι της ομάδας, ο προπονητής κάνει τα πάντα για να εμψυχώσει τους παίκτες.

«Είμαστε τρία λεπτά πριν τη μεγαλύτερη μάχη της επαγγελματικής μας ζωής. Φτάσαμε ως εδώ πόντο με τον πόντο, παιχνίδι με το παιχνίδι. Πρέπει να νικήσουμε. Δεν μπορώ να το κάνω εγώ για εσάς, είμαι πολύ γέρος. Κοιτάζω γύρω μου και βλέπω αυτά τα νεανικά πρόσωπα και σκέφτομαι ότι έχω κάνει κάθε λάθος που ένας μεσήλικας θα μπορούσε να κάνει. Έχω σκορπίσει όλα μου τα χρήματα, έχω διώξει όποιον με έχει αγαπήσει και τελευταία, δεν μπορώ καν να ανεχτώ το πρόσωπο που βλέπω στον καθρέφτη.

Ξέρετε, όταν γερνάς, σου παίρνουν κάποια πράγματα -αυτό είναι μέρος της ζωής. Όμως, το μαθαίνεις όταν αρχίζεις να χάνεις διάφορα. Θα μάθετε πως η ζωή είναι ένα παιχνίδι πόντων, όπως το ποδόσφαιρο. Γιατί σε κάθε παιχνίδι (της ζωής ή του ποδοσφαίρου), το περιθώριο για λάθη είναι πολύ μικρό. Εννοώ, μισό βήμα πολύ αργά ή πολύ νωρίς και δεν θα τα καταφέρεις. Οι πόντοι που χρειαζόμαστε βρίσκονται σε κάθε φάση του παιχνιδιού, σε κάθε λεπτό, σε κάθε δευτερόλεπτο.

Σε αυτή την ομάδα αγωνιζόμαστε γι' αυτό τον πόντο. Γιατί ξέρουμε πως όταν προσθέσουμε όλους αυτούς τους πόντους, αυτό θα κάνει τη διαφορά μεταξύ του κερδίζω και του χάνω, μεταξύ του ζω και του πεθαίνω! Σε κάθε αγώνα, αυτός που διατίθεται να πεθάνει είναι αυτός που θα κερδίσει τον πόντο. Δεν μπορώ να σας αναγκάσω να το κάνετε. Πρέπει να κοιτάξετε τον διπλανό σας στα μάτια. Τώρα νομίζω πως θα δείτε κάποιον που είναι πρόθυμος να κερδίσει αυτόν τον πόντο μαζί σας. Θα δείτε κάποιον που θα θυσιαστεί γι' αυτή την ομάδα, γιατί ξέρει πως όταν έρθει η ώρα, θα κάνετε κι εσείς το ίδιο γι' αυτόν. Αυτό είναι ομάδα, κύριοι: ή παλεύουμε τώρα σαν ομάδα, ή θα πεθάνουμε σαν μονάδες. Αυτό είναι όλο!».

Sylvester Stalone (Rocky Balboa, 2006)

O Rocky Balboa είναι ένας διάσημος χαρακτήρας, που είναι περισσότερο γνωστός για το κουράγιο του, τη σκληρή δουλειά και την αποφασιστικότητα. Στην ταινία «Rocky Balboa»,  ο Stalone βγάζει έναν από τους πιο εμψυχωτικούς λόγους όλων των εποχών.

«Ο κόσμος δεν είναι όλο λιακάδες και ουράνια τόξα», λέει στην αρχή και συνεχίζει μιλώντας για την αξία της σκληρής δουλειάς και της δέσμευσης, τονίζοντας: «Δεν έχει να κάνει με το πόσο δυνατά χτυπάς, έχει να κάνει με το πόσο δυνατά μπορεί να χτυπηθείς και να συνεχίσεις».

Έτσι και στην επαγγελματική μας πορεία, θα υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στο ταξίδι για την επιτυχία. Αλλά, όπως λέει ο Stalone, όλα παίζονται «στο πόσα μπορείτε να αντέξετε και να συνεχίσετε να προχωράτε, εκεί κερδίζονται όλα.      

Θυμηθείτε το αυτό όταν είστε με την πλάτη στον τοίχο: οι νικητές δεν τα παρατάνε ποτέ!».

Της Μίας Κόλλια

Copyright: www.shutterstock.com


Τρεις ταινίες «σχολείο»!
Tagged on:             

Leave a Reply